•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
آرامگاه


 آرامگاه، بقعه، حرم، آستانه و يا امامزاده، مقبره و بنايى است كه پيكر يك شخصيت مذهبى و يا يكى از عرفا، دانشمندان، حكمرانان و پادشاهان و يا قهرمانان ملى، مفاخر و شخصیت علمى و ادبى در آن به خاك سپرده شده است. بناهايى را كه در آن امامزادگان به خاك سپرده شده‏اند، معمولاً امامزاده مى‏نامند.اين آرامگاه‏ها يا به صورت منفرد در منطقه‏اى واقع شده‏اند و يا اين كه برخى از آنها بخشى از مجموعه بزرگى هستند كه معمولاً مركز آن مجموعه يا حرم را تشكيل مى‏دهند.بسيارى از بقعه‏هاى منفرد در مناطق روستايى، شهرهاى كوچك و پيرامون آن قرار گرفته‏اند. زيارتگاه‏هايى كه به شكل مجموعه ساخته شده‏اند، مانند آستانه‏هاى بزرگ اغلب در شهرها وجود دارند.سبك معمارى آرامگاه‏ها در دوران‏ها و جوامع مختلف و بنا بر باورها و عقايد مذهبى مردم متفاوت بوده است.

 در اغلب موارد در دوره‏هاى زمانى متفاوت، بخش‏هاى مختلفى به آرامگاه‏ها افزوده شده است، بخش‏هايى هم چون ايوان و حياط.در ايران قديم نخستين آرامگاه‏ها در دل كوه و از صخره‏ها تراشيده شده‏اند، اما به طور كلى آرامگاه‏ها بناهاى چهار ضلعى و يا چند ضلعى هستند كه داراى گنبدهاى مدور، مخروطى، هرمى و زينه‏اى هستند. مقبره نيز در زير آن گنبد بنا شده كه اغلب آرامگاه‌های متعلق به امامان و امامزادگان دارای ضريح هستند و آنان را حرم یا حرم مطهر می‌خوانند.آرامگاه‏هاى برج‏مانند از لحاظ ساختارى، چهار ضلعى‏هاى گنبددارى هستند كه داراى چهار شاه نشين مى‏باشند. برخى از اين آرامگاه‏هاى برجى شكل داراى ده‏ها متر ارتفاع هستند. نماى خارجى آرامگاه‏ها در برگيرنده ارتفاع و شيب گنبدها، ايوان‏ها، طاق درگاه و مناره‏ها مى‏باشد. اغلب طاق‏هاى بلند درگاه، همراه با حياطى وسيع و ايوان‏هاى بزرگ بيشتر فضاى خارجى آرامگاه را به خود اختصاص مى‏دهند. نقشه حياط آرامگاه‏ها نيز همانند مساجد داراى چهار ايوان است كه هر يك در مقابل يكى از اضلاع ساختمان قرار دارند. علاوه بر ايوان اصلى كه در مقابل تالار گنبد قرار دارد، يك، دو و يا سه ايوان ديگر كه عملكردى هم چون رواق دارد، نيز در اغلب آرامگاه‏ها وجود دارد. هم‌چنين در اغلب آرامگاه‏ها حوض بزرگى در وسط حياط وجود دارد كه جهت وضوخانه مورد استفاده قرار مى‏گيرد.

 با توجه به كاربری‌هاى مختلف آرامگاه‏ها، برخى از آنان داراى شبستان، نقاره‏خانه، مدرسه طلاب، كتابخانه و سقاخانه نيز مى‏باشند.تزيينات و مصالح به كار رفته در آرامگاه‏ها با توجه به موقعيت جغرافيايى، سبك ساخت و دوره ساخت آنها متفاوت مى‏باشد، چنان كه مقبره‏هاى برج‏مانند از خشت، آجر، سنگ و يا چوب ساخته شده‏اند.گنبدهاى اين آرامگاه‏ها با آجرهاى لعاب‏دار يا ساده پوشانده شده‏اند و اغلب فيروزه‏اى رنگ مى‏باشند. نماى بيرونى اين نوع آرامگاه‏ها كاشى‏هاى هفت رنگ با تزيينات معرق و معقلى مى‏باشد. نماى داخلى آرامگاه‏ها نيز معمولاً داراى تزيينات كاشى‏كارى، آيينه‏كارى و گچبرى مى‏باشد. در برخى از آرامگاه‏ها نيز تصاويرى از گل و پرندگان نقاشى شده است.در برخى ديگر كتيبه‏ها و سنگ نوشته‏هايى وجود دارد و يا بر روى سنگ مقبره مطالبى نگاشته شده است كه تاريخچه پيدايش آن بنا را معين مى‏نمايد.هم چنين اغلب آرامگاه‏ها داراى درهاى چوبى هستند كه بر روى آنها طرح‏هاى هندسى با گل و بوته حكاكى شده است و برخى نيز داراى تزيينات ميناكارى مى‏باشند. ضريح‏ها نيز يا چوبى ساده و مشبك بوده و يا فولادى مى‏باشند كه بر روى آنها نيز قلم‏زنى‏هاى گل و بوته‏اى يا نوشته‏هاى نستعليق بر روى ورقه‏هاى طلا يا نقره صورت گرفته است.


 


منابع: دايرة المعارف تشيع، زير نظر احمد صدر حاج سيدجوادى، كامران فانى، بهاءالدين خرمشاهى، مؤسسه دایرﺓالمعارف تشیع، تهران، 1369، ج 2، ص 300 / معمارى اسلامى، رابرت هيلند براند، ترجمه ايرج اعتصام، حوزه معاونت شهرسازى و معمارى، تهران، 1379، ص 314 / معمارى ايران ـ دوره اسلامى، به كوشش محمديوسف كيانى، به همكارى جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ص 52 / Encyclopedia Iranica. Edited by Ehsan Yarshater. Routledge & kegan Paul. London. Boston and Henley. 1985. Vol.8. P.405


کوروش کمالی سروستانی






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1144 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری