•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
آتشكده كنار سياه


آتشكده كنار سياه در جلگه كنار سياه در 30 كيلومترى جنوب فيروزآباد، در مسير فيروزآباد به جم و بندر طاهرى واقع شده است. قدمت اين بنا به دوران ساسانى مربوط مى‏شود. اين بنا مقابل دو چهارطاقى، دو حياط، يك اتاق متعلق به موبدان و تعدادى اتاق ديگر بوده است كه هم اينك تخريب شده‏اند. مصالح به كار رفته در اين بنا لاشه سنگ و گچ دست‌كوب است. يكى از چهارطاقى‏ها كه در بلندترين نقطه واقع شده و به چهارطاقى باز معروف است، داراى ابعاد 5/8 × 5/8 متر است، ضخامت جرزهاى آن 60/1×2 متر و عرض دهانه‏هايش 5/4 متر و ارتفاع آن 5/8 متر است. داخل چهارطاقى باز از چهار گوشواره استفاده شده و به وسيله همين گوشواره‏ها طرح مربع شكل چهارطاقى تبديل به طرح دايره‏اى شكل شده است. گرداگرد اين گوشواره‏ها با قاب گچ تزيين شده است.اندود داخل از گچ بوده، هم اينك نيز دو لايه اندود گچ در بدنه وجود دارد. قطر اين اندود 8 سانتى‏متر است. در سال‏هاى اخير چهارستون آن با ملاط سيمان مرمت شده است.چهارطاقى ديگرى كه در ضلع شمالى حياط غربى واقع شده، داراى ابعادى برابر با 90/8 × 90/9 متر است. اين چهارطاقى داراى يك در ورودى است. در قسمت بالاى بنا، طاق‏نماهايى به ابعاد 50×60 سانتى‏متر وجود دارد كه به وسيله گچ به صورت قاب تزيين شده است. اين طاق‌نماها در ضلع غربى و شرقى 9 عدد بوده و در ضلع شمالى و جنوبى نيز 7 عدد مى‏باشد.


 ارتفاع اين چهارطاقى با احتساب گنبد 70/7 متر است و بدون ارتفاع گنبد 20/5 متر است.ورودى اين چهارطاقى از طرف شمال است و عرض دهانه آن دو متر است. چهارگوشواره نيز در درون چهارطاقىِ بسته همانند چهارطاقى باز وجود دارد. گرداگرد اين گوشواره‏ها نيز با قاب گچ تزيين شده است.اين بنا داراى دو حياط است كه يكى در ضلع غربى و ديگرى در ضلع شرقى واقع شده است. اتاق‏هاى جانبى نيز در ضلع شرقى و شمال شرقى واقع شده‏اند.اتاقى كه مخصوص موبدان بوده، داراى ابعاد 280×380 سانتى‏متر است و ضخامت ديوار آن 120 سانتى‏متر است. اين اتاق از مصالح لاشه سنگ و ملاط گچ ساخته شده است. بدنه داخلى اتاق را نيز با گچ اندود كرده‏اند. هم اينك دو لايه گچ در اين اتاق به ضخامت سه سانتى‏متر وجود دارد. سقف اين اتاق به صورت گهواره‏اى است، هم چنين اين اتاق داراى يك در ورودى به سمت حياط شرقى و به طرف چهارطاقى است كه عرض آن 15/1 متر است. در گنبد اين بنا نيز سوراخ‏هايى جهت نورگيرى و تهويه هوا تعبيه شده است. در اين بنا دالان‏هاى زيرزمينى به عرض 70/1 متر وجود دارد كه تقريباً ويران شده‏اند. ديوار خارجى بناى آتشكده 85 متر طول و 40 متر عرض دارد.آتشكده كنار سياه توسط ماكسيم سيرو و پروفسور لويى‏واندنبرگ در سال 1961م كشف شد.اين آتشكده در تاريخ 13/5/1380 با شماره 4534 در فهرست آثار ملى ثبت شده است.


 


منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص111 / اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 105 / فارس، جهانگردى و توسعه، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، بنياد فارس‏شناسى، 1372، ص 73 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 182.


کوروش کمالی سروستانی






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1034 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری