•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
مدرسه آقا باباخان


 مدرسه آقا باباخان يا مدرسه وكيل و يا مدرسه سردار، از آثار دوره زنديه در شيراز است. اين مدرسه در محله درب شاهزاده در جنوب مسجد وكيل و غرب بازار وكيل قرار گرفته است. در ابتدا، به دستور كريم‏خان زند، محمدحسين خان صدراصفهانى به ساخت اين بنا پرداخت، اما پيش از اتمام آن به تهران رفت و مدرسه ناتمام باقى ماند. پس از آن، در دوره قاجاريه به هنگام حكمرانى حسينعلى ميرزا در فارس، آقاباباخان بار فروش مازندرانى كه منصب فراشباشى، لله باشى و پس از آن سردارى را داشت، به ساخت بناى مدرسه پرداخت و آن را در سال 1249ﻫ..ق به اتمام رساند.

 اين مدرسه از آجر و سنگ ساخته شده است. در ورودى آن از دو لنگه چوبى قديمى كوبه و حلقه دار تشكيل شده است. پس از در ورودى يك هشتى وجود دارد كه بر فراز آن يك ارسى ساخته شده و در دو سوى آن دو گوشواره قرار دارد و به وسيله دو راهرو سمت راست و سمت چپ به حياط مدرسه متصل مى‏شود. در انتهاى اين دو راهرو دو پلكان وجود دارد كه به ارسى طبقه دوم (كتابخانه) وارد مى‏شود. در مقابل در ورودى، دريچه نسبتاً بزرگى در صحن حياط مدرسه قرار دارد.حياط مدرسه با عرض 25 متر و طول 32 متر، مستطيل شكل است و گرداگرد آن را 24 حجره و سه مدرس در يك طبقه تشكيل داده است كه ازاره آنها از سنگ ساخته شده است. اين سه مدرس‏ در گوشه‏هاى بنا قرار گرفته‏اند. در گوشه چهارم نيز دستشويى وجود دارد. اطراف جرزها و سر در حجره‏ها را كاشى هفت رنگ تشكيل داده است. در پيشانى حجره‏ها نيز، آيات قرآنى با خط ثلث نگاشته شده است.در ضلع جنوبى حياط، طاق‌نمايى وجود دارد كه دو ستون سنگى در زير آن قرار گرفته و در دو طرف ارسى بالاى طاق‏نما، دو گوشواره كاشى كارى شده وجود دارد كه هم اينك تبديل به كتابخانه مدرسه شده است.

در ضلع شمالى حياط كه تقريبا برابر با ضلع جنوبى است، كانه پوشى (نيم گنبد) متكى بر شاه تويزه، قرينه طاق‌نماى جنوبى قرار گرفته است. پيشانى، جرزها و لبه داخلى اين طاق، كاشى‌كارى شده است و در زير رخ بام و كمركش آن، آيات قرآنى نگاشته شده است كه هم اينك محل برگزارى نماز است.بر فراز گوشواره‏هاى دو طرف اين طاق‌نما مانند ضلع جنوبى دو مجلس كاشى‌كارى شده و با تصاوير پرندگان و گل مزيّن شده است. معمارى اين بنا، برگرفته شده از معمارى مدارس صفوى است.كف حياط اين مدرسه به اندازه يك پله از كف هشتى بالاتر است. كف حجره‏ها نيز به اندازه يك پله از كف حياط بالاتر است. در صحن اين حياط چهار باغچه و يك حوض طولى كشيده قرار دارد.اين مدرسه در سال 1333 توسط اداره باستان‏شناسى فارس، مرمت شد. پس از آن نيز يك بار ديگر مورد مرمت قرار گرفت.هم اينك اين مدرسه زير نظر حوزه علميه قم و با مدیریت حجهالاسلام علي موحد و حجه الاسلام ابراهیم کلانتری اداره می‌شود و طلاب علوم دينى نيز به تحصيل در آن مى‏پردازند.اين مدرسه در تاریخ 29/3/1347 با شماره 603 در فهرست آثار ملى به ثبت رسیده است.

منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 494 / بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص 230 / تاريخ بافت قديمى شيراز، كرامت‏اللّه افسر، انتشارات انجمن آثار ملى، تهران، 1353، ص 218 / دايرةالمعارف بزرگ اسلامى، مركز دايرةالمعارف بزرگ اسلامى، تهران، 1369، ج 1، ص 451 / دايرةالمعارف بناهاى تاريخى ايران، مدارس و بناهاى مذهبى، كاظم ملازاده، مريم محمدى، سوره مهر پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1381، ص 132 / شيراز در گذشته و حال، حسن امداد، اتحاديه مطبوعاتى فارس، ص 199 / شيراز شهر جاويدان، على سامى، انتشارات نويد شيراز، 1363، ص 590 / فارسنامه ناصرى، حاج ميرزا حسن حسينى فسايى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، اميركبير، تهران، 1367، ج 2، ص 1223ـ 1222 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 134 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ج 2، ص 65.

کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1047 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری