•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
مسجد جامع قصردشت


مسجد جامع قصردشت يا مسجد بردى و يا مسجد رييس احمدى از مساجد شيراز است كه در فلكه قصردشت، در خيابان ايمان شمالى، خيابان آيت‏اللّه صاحب‏الامرى قرار دارد. محل اين مسجد در ابتدا گورستان بوده است. بر طبق كتيبه‏هاى موجود در مسجد، در سال 875ﻫ..ق رييس احمد به امر سلطان حسن بيگ مسجد را بنا نموده و در سال 901ﻫ..ق در گذشته است. وى را در همين مسجد به خاك سپرده‏اند.

در اين مسجد كتيبه‏اى از اوزون حسن (871 تا 882ﻫ..ق) فرمانرواى آق قويونلو به ابعاد 80×85 سانتى متر وجود داشته كه بر ديوار جنوبى مسجد به فاصله 5/2 متر از سطح زمين قرار گرفته و بر روى آن عباراتى نگاشته شده و در پايان تاريخ 875ﻫ..ق قيد گرديده بود كه در بازسازى مجدد بنا، اين سنگ مفقود گرديده و از آن اثرى نيست. در تالار مسجد در قسمت زنانه سه مقبره وجود داشته كه سنگ وسطى از سنگ‏هاى بزرگ و قطور قديمى بوده و در لبه بالايى آن اشعارى در مدح رييس احمد نقر شده بود. در روى ديوار متصل به اين مقبره نيز سنگ نبشته‏اى به ابعاد 4×210 سانتى‏متر وجود داشته كه با خط نسخ خوش در دو سطر عباراتى بر روى آن نگاشته شده و در پايان تاريخ 895ﻫ..ق قيد گرديده بود كه سال ساخت بقعه و مقبره را معين مى‏نمود. اين مقبره هم اينك به نام وى معروف است. مقبره مكتبى شيرازى، شاعر قرن نهم و دهم در اين مكان واقع است. اين مسجد در داخل داراى دو طبقه است. ساختمان مسجد در يك طرف ساخته شده و داراى 4 اتاق است كه 2 اتاق آن به قسمت مردانه و 2 اتاق آن به قسمت زنانه تعلق دارد. از قسمت زنانه تالار مسجد نيز درى به سمت كوچه گشوده مى‏شود. اين بنا پس از بازسازى در سال 1358 داراى دو در، در ضلع غربى و شمالى شده است. شبستان آن در ضلع جنوبى واقع شده كه در برگيرنده يك گنبد هلالى شكل در مركز است كه دور ساقه داخلى اين گنبد آيات قرآنى بر كاشى با زمينه آبى رنگ نگاشته شده است و در هلالى گنبد پنجره‏اى مشبك جهت نورگيرى تعبيه شده است. در ضلع شرقى حياط، سرويس بهداشتى در طبقه اول و كتابخانه و صندوق قرض‏الحسنه در طبقه دوم واقع شده است.

منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 522 / اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 79 ـ81 / دايرة المعارف بناهاى تاريخى ايران در دوره اسلامى، مساجد، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1378، ص 167 / دايرة المعارف فارسى، غلامحسين مصاحب، شرکت سهامی کتاب‌های جیبی، 1356، ج 2، ص 2765 / شيراز در گذشته و حال، حسن امداد، اتحاديه مطبوعاتى فارس، ص 40، 98، 346 / شيراز شهر جاويدان، على سامى، انتشارات نويد شيراز، 1363، ص 614 / فارسنامه ناصرى، حاج ميرزا حسن حسينى فسايى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، اميركبير، تهران، 1367، ج 2، ص 1295 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ج 2، ص 8.

کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1026 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری