•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
مسجد مشير


 مسجد مشير از بناهاى دوره قاجاريه شيراز است كه در محله سنگ سياه، در خيابان قاآنى كوى دربند مشير واقع است. حاجى ميرزا ابوالحسن خان مشيرالملك والي فارس، در سال 1265ﻫ..ق ساخت آن را آغاز نمود و در سال 1275ﻫ..ق آن را به اتمام رساند.

اين مسجد از جهت استحكام و معمارى همانند مسجد وكيل شيراز است. در ناحيه شمالى مسجد، شبستان كوچكى وجود دارد كه ديوارها و سقف آن از كاشى‏هاى رنگين پوشيده شده است. سقف و دو زاويه شمالى آن نيز با كاشى، مقرنس‌كارى شده است.  در پيشانى شبستان، طاق‌نماى بلندى وجود دارد كه بر روى آن آيات قرآنى با خطوط درشت ثلث بر روى كاشى نگاشته شده است و در پايان آن تاريخ 1270ﻫ..ق قيد شده است. در كنار و پشت اين شبستان، شبستان متروكه ديگرى وجود دارد كه آن را مقصوره مى‏ناميدند. سقف اين شبستان بر پايه چهار ستون سنگى استوار است.

در اين شبستان محراب كاشى كارى شده‏اى وجود دارد و در كنار آن نيز چاهى عميق قرار داشته كه هم اينك پر شده است. در مقابل شبستان شمالى، جوى آبى واقع شده و بر فراز آن شبستان، دو مناره كاشى‏كارى شده قرار دارد.در مشرق مسجد، طاق‌نماى مرتفعى است كه پيشانى آن كاشى كارى شده است و آيات قرآنى با خطوط درشت ثلث بر روى كاشى آبى آن نگاشته شده و در پايان تاريخ 1275ﻫ..ق ذكر گرديده است. زير طاق نيز مقرنس كارى شده است. در پشت اين طاق‌نما، دالان و درِ بزرگ مسجد واقع است كه در بازارچه ارمنى‏ها باز مى‏شود.

در ناحيه غربى مسجد نيز طاق‌نمايى مرتفع در قرينه با طاق‌نماى شرقى وجود دارد كه در پشت آن، شبستان بزرگ مسجد قرار گرفته است. بر فراز اين طاق، ساعتى قرار داده شده و اطراف آن كاشى‏كارى و معرق‏كارى شده است.سقف اين شبستان نيز بر پايه ده ستون سنگى استوار است كه بر روى آنها، به سبك مسجد وكيل خطوط مارپيچى حجارى شده است. محراب اين شبستان نيز كاشى كارى شده و بر روى يك سنگ مرمر سوره توحيد با خط نسخ نگاشته شده و در پايان آن عبارت «حسب الفرمايش جناب مشير الملك مملكت فارس، كتيبه العبد الحسابى على عسكر الارسنجانى 1289ﻫ..ق» نگاشته شده است.در زير طاق‌نماى ورودى اين شبستان نيز ابيات حاجى اسداللّه خان شيرازى در تاريخ بناى مسجد به خط نستعليق بر روى كاشى نوشته شده است.

در فارس ابوالحسن مشير الملك است

در بحر سيادت و سعادت فلك است

تاريخ بناي مسجدش گفت خرد

آبادي مسجد از مشيرالملك است

هم چنين بر روى اين شبستان ساعت و بادگيرى قرار دارد.

در وسط اين مسجد، حوضى به طول 25 متر و عرض 10 متر وجود دارد كه از لبه تا كف آن به وسيله سنگ‏هاى يكپارچه پوشيده شده است كه در گذشته از «آب خيرات» پر مي‏شده است.

صحن مسجد نيز 30×45 متر مى‏باشد. در ضلع جنوبى نيز هشت ستون وجود دارد  كه پايه هريك از اين ستون‏ها با سنگ‏هايى تزيين شده كه داراى هشت نقش اسليمى مختلف حجارى شده بر روى خود هستند.در فاصله هر دو ستون طاقى قرار گرفته كه بر فراز اين هشت طاق نيز هشت نقش مختلف با كاشى‏كارى به شيوه

معرق‏كارى صورت گرفته است. در كنار اين شبستان جنوبى، سه اتاق كوچك قرار دارد كه در گذشته كلاس‏هاى درس طلاب بوده و هم اينك مورد استفاده قرار نمى‏گيرد. شبستان زمستانى مسجد داراى 3 ستون سنگى به سبك ستون‏هاى مسجد وكيل است. دو طاق‏نماى اين مسجد به كتابخانه اختصاص دارد.

 در اطراف مسجد در چند نقطه مختلف پلكان‏هايى تعبيه شده كه به طبقه دوم و برخى از آن‏ها به پشت بام مسجد منتهى مى‏شوند. طبقه دوم اين مسجد فقط در ضلع شمالى و شرقى بنا و در دو طرف ضلع جنوبى مسجد ساخته شده و داراى اتاق‏هايى است كه بيشتر آنها با يكديگر مرتبط هستند. اين اتاق‏ها در گذشته كلاس درس بوده، اما هم اينك مورد استفاده نیستند. نورگيرهاى اين اتاق‏ها در سقف قرار دارند و به صورت شيشه‏اى و با ارتفاع 50 سانتى‏متر تا 80 سانتى‏متر از كف بام ساخته شده‏اند.اين مسجد در تاریخ 25/2/1351 با شماره 911 در فهرست آثار ملى به ثبت رسانده است.

منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 436 / اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 74 / بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص 205 / تاريخ بافت قديمى شيراز، كرامت‏اللّه افسر، انتشارات انجمن آثار ملى، تهران، 1353، ص 279 / دايرة المعارف بناهاى تاريخى ايران در دوره اسلامى، مساجد، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1378، ص 172 / شيراز در گذشته و حال، حسن امداد، اتحاديه مطبوعاتى فارس، ص 211 / فارسنامه ناصرى، حاج ميرزا حسن حسينى فسايى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، اميركبير، تهران، 1367، ج 2، ص 1217، 1072 / گنجنامه، فرهنگ آثار معماری اسلامی ایران، دانشگاه شهید بهشتی با همکاری روزنه، 1375ـ1383، ج 6 و 7، ص 110 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 137 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ج 2، ص 10.

کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1283 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری