•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
آب انبار


آب انبار، حوض انبار یا برکه، نوعى مخزن آب سرپوشيده و آب‏بندى شده و غالباً ساخته شده در پايين‏تر از سطح زمين است كه به منظور ذخيره آب آشاميدنى براى ايام كم‏آبى يا پايدارى در برابر دشمن در هنگام محاصره شدن و گاه استفاده از آب خنك، در شهرها، روستاها، دژها، مسيرهاى كاروان‏رو در رباط‌ها و كاروانسراها و در دل كوه‏ها ساخته شده است.
«منابع اوليه اسلامى كه به زبان عربى نوشته شده‏اند، از كلمات استخر و بركه براى مخازن و منابع سرپوشيده استفاده كرده‏اند».



انبارهاى ذخيره آب، در آغاز گودال‏هايى بودند كه خود به خود از آب باران و سيلاب‏ها پر مى‏شد و به تدريج انسان بنا بر نيازهاى خود در صدد پر كردن گودال‏ها از آب و سرانجام ساخت آب انبارها برآمد. در ابتدا آب را در آب انبارهاى سرپوشيده غيرقابل نفوذى كه از تبخير شدن آن جلوگيرى مى‏كرد، ذخيره مى‏كردند. به طور كلى نقشه، معمارى و تزيينات آب انبارها با توجه به منطقه جغرافيايى، شيوه برداشت آب، ابعاد، وضعيت قرارگيرى آن در بافت شهرى و نيز نوع استفاده‏اى كه از آن مى‏شده، متفاوت بوده است، اما گونه متداول آن عمدتاً مشتمل بر سر در ورودى، راه پله، پاشير، مخزنى استوانه‏اى شكل با بادگير و پوشش گنبدى است. برخى از آنها نيز داراى مخازنى چهارگوش و ستوندار با پوشش طاق و گنبد، برخى ديگر داراى مخازن استوانه‏اى و فاقد راه پله و پاشير و برخى ديگر نيز داراى مخازن پله‏اى و فاقد راه پله و پاشير هستند.
آب انبارها خود به گونه‏هاى مختلفى تقسيم مى‏شوند، گونه‏هايى هم چون آب انبارهاى خصوصى كه عمدتاً در زير ساختمان يا در زير سطح حياط ساخته مى‏شوند. آب انبارهاى عمومى كه عمدتاً بناهاى بزرگى هستند كه توسط حكام و واليان و خیّرین و براى استفاده عمومى در شهرها، روستاها، دژها، بيابان‏ها و ميان راه‏ها ساخته شده‏اند. آب انبارهاى شهرى كه در مراكز محله‏هاى شهر، در كنار اماكن مذهبى، آموزشى، رفاهى و تجارى ساخته شده‏اند.آب انبارهاى روستايى كه عموماً در ميدان‏هاى مركزى روستاها ساخته شده‏اند و داراى معمارى ساده‌ای هستند. آب انبارهاى قلعه‏اى كه بسيار ساده و اغلب به صورت حوض‏هاى سرپوشيده‏اند. آب انبارهاى ميان راهى كه غالباً در مسير جاده‏هاى كاروان‏رو در كنار كاروانسراها ساخته شده‏اند و مخازنى استوانه‏اى و پوششى گنبدى دارند. آب انبارهاى بيابانى كه عموماً در ميان بيابان‏هاى خشك به منظور سيراب كردن دام‏ها ساخته شده‏اند.
مصالح مورد استفاده در آب انبارها با توجه به رطوبت زياد و فشارى كه حجم زياد آب به ديواره‏ها وارد مى‏سازد، بايد از انواع مرغوب و در برابر رطوبت مقاوم باشد. به همين منظور از آجرهايى معروف به «آجر آب انبارى» استفاده مى‏شود. براى چيدن آجرها و رو كار بنا از ملاطى با تركيب خاكستر، ماسه، آهك و براى پوشش بنا ملاط قيرچارو متشكل از گچ، خاك رس و شكر سنگ و براى پشت ديواره‏ها و كف بنا از شفته آهكى استفاده مى‏كنند. سطح داخلى مخزن تا محل آبگير آن نيز با ساروج اندود و آب‏بندى مى‏شود. علاوه بر آجر از خشت نيز براى سطوح خارجى ديواره و از سنگ‏هاى حجارى شده براى ازاره سر در، پاشير و پله‏ها استفاده مى‏شود.
بخش اصلى آب انبارها، مخزن آنهاست كه عمدتاً با طرح استوانه‏اى و يا مخروط ناقص و در مواردى چهار ضلعى ساخته مى‏شود. مخازن استوانه‏اى كه قطر آنها از 5 متر تا 16 متر متغير است، با پوشش گنبدى مسقف مى‏گردد و ارتفاع آن تقريباً مساوى قطر آنها مى‏باشد. گنبدها به اشكال نيم كروى تا مخروطى و مخروط پله‏اى هستند. در تعدادى از آب‌انبارهاى بزرگ نيز كه امكان برپايى مخازن استوانه‏اى و گنبدهاى بسيار بزرگ وجود نداشته، از مخازن چهار ضلعى ستوندار با پوشش طاق و گنبد استفاده شده است.



براى خنك نگه داشتن و تهويه فضاى مخزن، اغلب بادگيرها و هواكش‏هايى در پوشش آن تعبيه مى‏كرده‏اند. اين بادگيرها با توجه به اقليم منطقه و جهت وزش باد، در يك جهت و يا در جهات مختلف دريچه‏هايى داشته كه باد مطبوع را به داخل مخزن كشيده و از جهت مخالف به بيرون مى‏فرستاده، اين جريان موجب خنكى آب و تهويه هواى داخل مخزن مى‏شده. آب‏انبارهايى كه فاقد بادگير هستند، در رأس گنبد داراى هواكش‏هايى هستند و يا درگاه‏هايى در اطراف آنها جهت تهويه فضاى داخل مخزن وجود دارد.


آب انبارهاى مربع يا مستطيل شكل اغلب در زيرزمين خانه‏ها ساخته شده‏اند و داراى سقف مسطح می باشند.آب انبارهاى عمومى در شهرها يا در كنار مسير كاروان‏ها، اغلب گرد مى‏باشند و داراى سقف‏هاى مخروطى شكل هستند. گنجايش آب انبارهاى سنتى مخروطى شكل اغلب بين 300 تا 3000 متر مكعب متغير مى‏باشد.



 


منابع: دايرةالمعارف بزرگ اسلامى، زير نظر كاظم موسوى بجنوردى، پژوهشگاه دايرةالمعارف بزرگ اسلامى، تهران، 1369، ج 1، ص 30 / دايرةالمعارف بناهای تاريخى ايران در دوره اسلامى، بناهاى عام‏المنفعه، كاظم ملازاده، مريم محمدى، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1379، ص13 / دايرة المعارف تشيع، زير نظر احمد صدر حاج سيدجوادى، كامران فانى، بهاءالدين خرمشاهى، بنياد اسلامى طاهر، تهران، 1366، ج 1، ص 4 / معمارى ايران ـ (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ص 154 / Encyclopedia Iranica. Edited by Ehsan Yarshater. Routledge & kegan Paul. London. Boston and Henley.1985.Vol.1.P.39.


کوروش کمالی سروستانی






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1283 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری