•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
ارگ


 قلعه، دژ، ارگ يا ارك در زبان‏هاى هند و اروپايى به معنى حفاظت كردن، بستن، مقاومت كردن و مانع ايجاد كردن است و عبارت از قلعه‏اى محكم در داخل شهر است كه معمولاً در بلندترين نقطه شهر ساخته مى‏شده و مقر حاكمان و پادشاهان و خانواده سلطنتى بوده است. هم چنين سازمان‏هاى دولتى، خزانه و زندان شهر نيز در داخل ارگ‏ها مستقر بوده‏اند.پيشينه ساختن ارگ در جهان به حدود سه هزار سال پيش از ميلاد مربوط مى‏شود. در شهرهاى سومر ارگ‏هايى وجود داشته كه پادشاهان و كاهنان در آن زندگى مى‏كرده‏اند. در ايران اولين شهرى كه در آن ارگ ساخته شد، هگمتانه (همدان) پايتخت دولت ماد بود.در زمان هخامنشى در هرساتراپ نشين، نيرويى متشكل از سواركاران و تيراندازان براى مقابله با دشمن حضور داشتند تا در موقع جنگ به دفاع از شهر بپردازند. اين مكان داراى يك «ارگبد» يا «ارگبذ» بود كه در واقع رييس و نگهبان ارگ نيز محسوب مى‏شد. در اين دوران برج‏ها اغلب مستطيل شكل ساخته شده‏اند و پس از آن در دوران سلوكى به برج‏هاى نيم‏گرد تغيير شكل دادند.واژه ارگ در فارسى ميانه نيز ديده مى‏شود. در دوره ساسانى بيش از دوره‏هاى قبل واژه ارگ را مى‏بينيم. اردشير بابكان مؤسس سلسله ساسانى، ارگبذ بود و پس از رسيدن به پادشاهى ارگبذ مخصوص خاندان سلطنتى شد. طرح قلعه‏هاى ساسانى نيز اغلب شبيه برج‏هاى نيمه مدوّر و عظيمى بود كه به عنوان بناى دفاعى مورد استفاده قرار مى‏گرفتند.شهرهاى قديم ايران معمولاً از سه بخش حومه، شهرستان و ارگ تشكيل مى‏شدند. حومه يا رَبَض بخش بيرونى شهر بود كه شامل كاروانسراها و بازارها مى‏شد. شهرستان يا شارستان به قسمتى كه خانه‏هاى شهر را در بر مى‏گرفت، اطلاق مى‏شد و ارگ در مركز شهر بود و بخش ادارى و نظامى شهر را در بر مى‏گرفت.اين سه بخش هر كدام به وسيله ديوارهاى بلندى از يكديگر جدا مى‏شدند. ديوار ارگ از ديوار شهرستان و حومه بلندتر و مستحكم‏تر بود و چندين نگهبان از آن محافظت مى‏كردند.اگر در زمان جنگ، ارگ به دست دشمن مى‏افتاد، به معنى آن بود كه تمام شهر به تصرف نيروى دشمن درآمده است. در زمان جنگ يكى از مهم‏ترين راه‏هاى دفاع از ارگ، حفر خندق در اطراف آن بود. معمولاً خندق‏ها را از آب پر مى‏كردند تا دشمن نتواند ارگ را تصرف كند.


 در ارگ‏ها معمولاً چند در مخفى براى مواقع اضطرارى مى‏ساختند تا در صورت حمله دشمن، پادشاه و اطرافيان او بتوانند از ارگ خارج شوند.شكل و اندازه ارگ‏ها به درجه اهميت و موقعيت جغرافيايى شهرها بستگى داشت. ارگ‏ها با توجه به شرايط زمانى و موقعيت پادشاهان از نظر وضعيت استحكاماتى و دفاعى با هم تفاوت داشتند. ارگ‏هاى بزرگ را كه مقر حكومتى حاكمان بودند و از نظر استحكاماتى داراى اهميت بودند «نارين قلعه» مى‏ناميدند. ساختن ارگ به عنوان پايگاه نظامى در شهرهاى ايران از قرن 6 قبل از ميلاد تا 13 هجرى قمرى متداول بود.مساحت ارگ‏هاى بزرگ به 6000 متر مربع نيز مى‏رسيد. در ارگ‏هاى وسيع امكان كشاورزى نيز وجود داشت، در اين صورت، در مواقعى كه ارگ تحت محاصره دشمن بود، از نظر غذايى مشكلى براى ساكنان ارگ به وجود نمى‏آمد.بيشتر قلعه‏ها بر فراز بلندى‏هاى بى‏حفاظ قرار داشتند و شيب‏هاى تند و يا صخره‏ها موانع طبيعى در برابر پيشروى دشمنان بودند. اين دژها داراى چشم‏انداز وسيعى به سرزمين‏هاى اطراف يا جاده‏هايى بودند كه بايد از آنها محافظت مى‏شد. در ايران قلعه‏ها داراى چاه آب يا چشمه آب مى‏باشند و تنها قلعه‏هايى كه گرداگرد آنها را آب فرا گرفته همانند قلعه سفيدرود در شمال رودبار و يا كرانه‏هاى حاشيه خليج فارس، داراى چاه و يا چشمه آب نيستند.در ارگ‏ها معمولاً محل‏هايى براى اداره كنندگان شهر و اتاق‏هايى براى نشيمن و پذيرايى حكام و خانواده‏هاى آنان، زندان، طويله، باربند و انبارهايى براى آذوقه مى‏ساختند.دژها و يا قلعه‏هاى سرزمين ايران بنابر وضع طبيعى محل و مصالح به كار رفته در بناى آنها در برگيرنده اشكال گوناگونى هم چون دژهاى جلگه‏اى و كوهستانى هستند. طرح سطحى دژهاى جلگه‏اى مربع يا مربع ـ مستطيل شكل است و در چهار سوى آن چهار برج مدوّر دفاعى وجود دارد. برخى از اين دژهاى جلگه‏اى نيز به شكل دايره مى‏باشند. مصالح به كار رفته در اين گونه قلعه‏ها، خشت و گل است و به ندرت از آجر و گچ ساخته شده‏اند. باروى اين دژها چينه‏اى يا از خشت‏هاى قطور ساخته شده است و قطر برخى از باروهاى آن به سه متر مى‏رسد. در ساخت دژهاى كوهستانى اغلب از سنگ‏هاى بدون تراش همانند سنگ‏هاى رودخانه و سنگ‏هاى نتراشيده كوه و گچ غربالى استفاده شده است.از جمله قديم‏ترين و محكم‏ترين ارگ‏هايى كه تمام قسمت‏هاى آن هم چنان پابرجا مانده، ارگ بم در كرمان مى‏باشد. ارگ تهران نيز از جمله ارگ‏هاى مهمى است كه خاندان قاجار و سازمان‏هاى دولتى آن زمان در آن مستقر بودند.از ديگر ارگ‏هاى مهم ايران، ارگ عليشاه در تبريز و ارگ كريم‏خانى در شيراز را مى‏توان نام برد.


 


منابع: دايرة المعارف بزرگ اسلامى، مركز دايرةالمعارف بزرگ اسلامى، تهران، 1369، ج 7، ص 656 / دايرة المعارف تشيع، زير نظر احمد صدر حاج سيدجوادى، كامران فانى، بهاءالدين خرمشاهى، مؤسسه دایرﺓالمعارف تشیع، تهران، 1369، ج 2، ص 77 / فرهنگنامه كودكان و نوجوانان، شوراى كتاب كودك، شركت تهيه و نشر فرهنگنامه كودكان و نوجوانان، تهران، 1373ـ1381، ج 2، ص 233 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ص 91، 105 / Encyclopedia Iranica. Edited by Ehsan Yarshater. Routledge & kegan Paul. London. Boston and Henley. 1985. Vol. 2. P. 395.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (907 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری