•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
ارگ كريم‏خانى


ارگ كريم‏خانى قصر سلطنتى و اندرونى كريم‏خان زند (م. 1193) بوده كه اینک در خیابان کریم خان زند در حوالى ميدان شهدا (شهردارى) قرار گرفته است. اين ارگ در سال 1180ﻫ..ق به دستور كريم‏خان زند ساخته شد.



كريم‏خان زند براى ساختن قصر خود ماهرترين سنگ‏تراشان، معماران و هنرمندان آن عصر را به شيراز دعوت كرد و بهترين نوع مصالح را از شهرها و كشورهاى مختلف خريدارى نمود و در اختيار كارگران قرار داد چنان كه در مدت زمان كوتاهى بناى ارگ ساخته شد. ميدان كريم‏خانى به عنوان تأسيسات و ارسن شهرى شامل سه بخش مى‏شد:


1.بخش‏سياسى‏كه‏شامل‏عمارت‏كلاه‏فرنگى‏و ديوانخانه بود.


2. بخش اقتصادى كه شامل بازار وكيل بود.


3. بخش نظامى كه شامل ميدان مشق بود.


در اين ميدان، ارگ به عنوان خانه پادشاه و هسته اصلى ميدان عمل مى‏كرد. اين ارگ در زمينى به مساحت 12800 متر مربع با زيربناى 4000 متر مربع ساخته شد و اطراف آن را خندقى به ژرفاى 4 متر در برگرفت.



در ساختن ارگ، معمارى نظامى و معمارى مسكونى هر دو با هم كار رفته است چرا كه ارگ خانه پادشاه بوده و بايد از ضريب امنيتى بالايى برخوردار باشد. بنابراين ديواره بيرونى كه همانند ديوارهاى يك قلعه نظامى است، بسيار مرتفع است. ديواره بنا در پايين 3 متر ضخامت دارد و به صورت مخروط ناقص بالا رفته است. ضخامت آن در بالا به 8/2 متر مى‏رسد. در قسمت بالا ديوار جان پناهى وجود دارد كه محل استقرار سربازان بوده است. تيركش‏هايى نيز در اين ديوار تعبيه شده كه برخى كوچك هستند و حالت مورب دارند. اين تيركش‏ها محل قرار دادن تفنگ و اسلحه بوده و برخى سوراخ‏هاى بزرگ‏ترى كه براى راندن دشمن بوده است. هشتى ورودى آن فضاى بزرگى است كه يك در به باره‏بند (اصطبل) داشته كه در حال حاضر مكان فروش بليط است و در مقابل درى دارد كه به پشت بام مى‏رفته. هم چنين در داخل هشتى چند طاق‏نما براى نشستن وجود دارد. هشتى ارگ نسبت به هشتى ديگر خانه‏ها تزيينات كمترى دارد. در قسمت باره‏بند اتاق‏هايى مخصوص سر مهتر وجود داشته كه هم اينك ويران شده است. اين مكان در زمان پهلوى به عنوان زندان زنان مورد استفاده قرار مى‏گرفت و در وسط آن ساختمانى احداث شده بود كه به هنگام مرمت ويران شد. چهار حياط خلوت در پاى چهار برج وجود دارد كه حالت خدمات ی دارند، به جز يكى از آنها كه به هشتى راه مى‏يابد و در واقع باره‏بند بوده است. اين اتاق كه حوض، اتاق و دستشويى داشته، مخصوص خدمه بوده است.



برج‏ها داراى سه طبقه‏اند كه راه ارتباطى آنها از درون همين حياط خلوت‏هاست. از داخل حياط پلكانى به طبقه دوم مى‏رود و از آن جا به وسيله يك رشته پلكان به طبقه سوم مرتبط مى‏شود يعنى از طبقه اول به طبقه دوم راهى وجود ندارد. درِ حمام داخل ارگ نيز درون يكى از همين حياط خلوت‏ها بوده كه بعداً درِ ديگرى از داخل خود حياط ارگ به حمام گشوده شده است. اين حمام مانند ساير حمام‏ها داراى سر بينه و گرمخانه است. سربينه آن نيز شامل يك رختكن و يك حوض چند ضلعى در وسط مى‏باشد كه به وسيله آهكبرى تزيين شده است. از آن جا نيز وارد برزخ دوم شده كه يك راه به واجبى خانه و يك راه به تخت گرمخانه حمام دارد. در درون گرمخانه، نيز خزينه وجود دارد. در زير خزينه آب گرم، تون حمام قرار گرفته است. هم اینک این حمام به چایخانه و موزه تبدیل شده است. ارگ كريم‏خانى كه قلعه‏اى مستطيل شكل است، در هريك از اضلاع آن برجى از آجر به ارتفاع 15 متر ساخته شده است. مابين اضلاع شمالى، جنوبى و غربى، ايوان بزرگى متشكل از يك تالار و دو اتاق سه درى بزرگ قرار دارد. در جلو هر سه ايوان مزبور دو ستون سنگى محكم به ارتفاع 8 الى 9 متر وجود دارد.هم چنين طبق معمارى دوران زنديه حوضى چهار گوش در جلو هر ايوان ساخته شده است كه آب آنها از آب ركناباد تأمين مى‏شده است.ضلع شرقى ارگ، ديوار بلندى است كه در ورودى در وسط آن قرار دارد. بر فراز سر در ورودى صحنه‏اى از جنگ رستم و ديو سفيد به‏وسيله كاشى‏هاى هفت رنگ لعابدار تصوير شده است.


حمام خصوصى پادشاه، راهرو و اتاق نگهبانان نيز در پشت همين ديوار ساخته شده‏اند.در جلو اين ايوان دو ستون چوبى قرار دارد. حوض چهارگوشى نيز در جلو ايوان قرار گرفته است.شالوده و ديوارهاى ارگ از سنگ ساخته شده‏اند و براى ساختن بقيه بنا از خشت پخته استفاده شده است. تزيينات داخلى، شامل قاب‏ها، ازاره‏هايى از سنگ مرمر يزد و تبريز و آيينه‏هاى بزرگى از روسيه، تركيه عثمانى و اروپاست. نقاشى قسمت‏هاى بالا و سقف اتاق‏ها با آب طلا و لاجورد و رنگ‏هاى گياهى و معدنى رنگ‏آميزى شده‏اند. نقش‏هاى اتاق‏ها اغلب گل و گياه و به شكل ترنج و اسليمى است. ارگ از نوع بناهاى سه ايوانه است كه ضلع ورودى آن به بخش خدماتى اختصاص دارد.پس از منقرض شدن حكومت زنديه و روى كار آمدن سلسله قاجاريه، ارگ به دارالحكومه تبديل شد و مكانى براى استقرار يافتن واليان و حاكمان فارس گرديد و تا اوايل سلطنت پهلوى نيز مورد استفاده قرار گرفت.در زمان استاندارى شاهزاده عبدالحسين ميرزا فرمانفرما (متولد 1236 ـ متوفى 1318ﻫ..ش) به دستور وى كاشى‏كارى‏هاى ارگ ترميم شد. در واقع در زمان حكومت قاجاريه به دليل خصومت قاجاريان با زنديان، نقاشى‏ها و كاشى كارى‏هاى زنديه كلنگى شدند و نقاشى‏ها و تزيينات قاجاريه جاى آن را گرفتند. امروزه يكى از اركان مرمت بناهاى زنديه آن است كه نقاشى‏ها و تزيينات آنها را زير نقاشى‏هاى قاجاريه بيرون آورده و به نمايش بگذارند.در زمان سلطنت رضا شاه پهلوى بين سال‏هاى 1304 ـ 1320 و بعد از آن ارگ به عنوان زندان بزرگ شهر در اختيار شهربانى قرار گرفت. در طول اين مدت تمام آثار نقاشى و مقرنسى‏كارى اتاق‏ها را با گچ پوشاندند و اكثر اتاق‏ها و تالارها به‏وسيله چندين ديوار به صورت سلول‏هاى كوچكى درآمد در سال 1350 ساختمان ارگ مورد مرمت و بازسازى قرار گرفت.


 بازسازى دوباره بنا در سال 1356 آغاز شد. در بازسازى ارگ براى حفظ اصالت بنا دقت فراوانى شده و نقاشى‏هاى زيباى آن از زير گچ‏كارى‏ها بيرون آمده است. در سال 1373 بناهای الحاقی اطراف ارگ تخریب شد و با ایجاد یک زیرگذر سامان‌دهی طرح احیای مجموعه زندیه آغاز گردید که هنوز هم ادامه دارد. هم‏اينك اين محل به عنوان اداره ميراث فرهنگى استان فارس مورد استفاده قرار گرفته و بازسازى آن جهت تبديل به موزه مردم‏شناسى ادامه دارد.ارگ كريم‏خانى در تاريخ14/3/ 1351 با شماره 918 در فهرست آثار ملى ثبت شده است.


منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 506 / اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 58 / بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص 141 / تاريخ بافت قديمى شيراز، كرامت‏اللّه افسر، انتشارات انجمن آثار ملى، تهران، 1353، ص 182ـ 228 / تذكره دلگشا، حاج على‏اكبر نواب شيرازى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، انتشارات نويد شيراز، 1371، ص 58 / دايرةالمعارف تشيع، زير نظر احمد صدر حاج سيدجوادى، كامران فانى، بهاءالدين خرمشاهى، مؤسسه دایرﺓالمعارف تشیع، تهران، 1369، ج 2، ص 79 / شيراز در گذشته و حال، حسن امداد، اتحاديه مطبوعاتى فارس، ص 202 / شيراز شهر جاويدان، على سامى، انتشارات نويد شيراز، 1363، ص 510 ـ 596، / شيراز و فارس، اداره سير و سياحت و اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامى فارس، شيراز، 1371، ص 26 / فارسنامه ناصرى، حاج ميرزا حسن حسينى فسايى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، اميركبير، تهران، 1367، ج 1، ص 609 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 43، 143 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366،، ج 2، ص 239 / Encyclopedia Iranica. Edited by Ehsan Yarshater. Routledge & kegan Paul. London. Boston and Henley. 1985. Vol. 2. P. 397.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (988 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری