•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
استخر


آثار شهر قدیم استخر در 7 کیلومتری تخت‌جمشید، در سمت چپ جاده اصلی شیراز ـ اصفهان به صورت تپه‌ای گسترده و خندقی در اطراف آن قرار دارد. در مورد زمان و چگونگی ساخت این شهر به دلیل عدم وجود کتیبه یا نوشته‌ای مستند، اطلاع دقیقی در دست نیست، اما آن چه معلوم است، این است که این شهر از دوران هخامنشیان وجود داشته است و در دوران ساسانیان به اوج شکوفایی خود رسیده است.وجود معبد آناهید و نیز روایتی که براساس آن یزدگرد سوم در آتشکده یا معبد آناهید در سال 632 تاجگذاری نموده، دلیلی بر این مدعا و نشان دهندۀ این است که شهر استخر کانون قدرت خاندان ساسانی محسوب می‌شده، به گونه‌ای که به باور برخی ساسان جد اردشیر بابکان ریاست معبد آناهید را بر عهده داشته است.



ورودی استخر، سفرنامه فلاندن ـ کوست


در مورد وجه تسمیه این شهر به «استخر» که در بین محلیان به «تخت طاووس» نیز شهرت دارد، روایات مختلفی ذکر شده است. برخی ساخت آن را به استخر ابن طهمورث، پادشاه ایران منصوب می‌کنند.



کوه استخر، سفرنامه فلاندن ـ کوست


برخی نیز نام این مکان را به جهت وجود تالاب بزرگی در حوالی آن می‌دانند، اما آن‌چه براساس کتیبه‌های ساسانی و روایت مورخان قطعی است، این است که شهر استخر یا کوره استخر یکی از ولایات پنجگانه و بزرگ فارس در دوران ساسانی بوده است. چهار کوره دیگر عبارت بودند از: کوره اردشیر به مرکزیت جور (فیروزآباد کنونی)، دارابگرد به مرکزیت داراب، کوره شاهپور (به مرکزیت بیشابور کازرون)، کوره قباد به مرکزیت ارجان (نزدیک بهبهان کنونی). شهر استخر تا پیش از ساخت و رونق شهر شیراز در سال 72ﻫ.ق اگرچه از اهمیتش کاسته شده بود، اما هم‌چنان مورد توجه بود. مهم‌ترین بخش باقی‌مانده از شکوه استخر دروازۀ سنگی آن است.




 دروازه سنگی استخر در سمت چپ جاده اصلی شیراز ـ اصفهان متصل به کوهستان قرار دارد و آثار باروهای خشتی در سمت راست آن مشخص است. درون ویرانه، یک ستون سنگی و دیواره‌های سنگی دوران هخامنشی وجود دارد که در دوران اسلامی، در ساختمان مسجد مورد استفاده قرار گرفته‌اند.




نمای کاخ، سفرنامه فلاندن ـ کوست


اين دروازه حدود شش متر عرض دارد و در وسط آن سه ستون وجود داشته كه هم اينك نيمى از آنها بر جاى مانده است. بر بدنه شمالى اين دروازه چند سطر به خط پهلوى ساسانى نگاشته شده است. در ضلع جنوبى رو به جانب كوه رحمت نيز مجراى آبى در كوه به سمت نقش رجب وجود دارد.در فاصله سال‏هاى 1311 تا 1318 شمسى از طرف هيأت علمى دانشگاه شيكاگو در ويرانه‏هاى استخر كاوش‏هايى صورت گرفت كه منجر به كشف بقايايى از ابنيه‏هاى دوره‏هاى اشكانى، ساسانى، اسلامى و نيز ظروف و آثار قرون اوليه اسلامى و بقايايى از پايه‏ها و قطعات ستون‏هاى دوران هخامنشى كه در ساختمان‏هاى دوره بعدى به كار رفته، گرديد.این بنا در تاريخ 10/9/1354 با شماره 1220 در فهرست آثار ملى ايران به ثبت رسيده است.


 


منابع: آثار باستانى جلگه مرودشت از پيش از تاريخ تا ادوار اسلامى، على سامى، بنگاه علمى تخت جمشيد، 1331، ص 43 و 44 / آثارعجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، آبان ماه 1362، ص 225 / اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 21 / ایران در زمان ساسانیان، آرتور کریستین سن، ترجمه رشید یاسمی، چاپ پنجم، تهران، 1367، ص 113، 114، 115 / تمدن ایران ساسانی، ولادیمیر گریگورویچ لوکونین، ترجمه عنایت‌الله رضا، انتشارات علمی و فرهنگی، چاپ دوم، تهران، 1365، ص 45، 50، 54، 55، 207 / سقوط ساسانیان، تورج دریایی، ترجمه منصوره اتحادیه، نشر تاریخ ایران، تهران، 1381، ص 19، 39، 40، 41، 42، 61ـ67 / شاهنشاهی ساسانی، تورج دریایی، ترجمه مرتضی ثاقب‌فر، ققنوس، تهران، 1383، ص 12، 30، 55، 129 / فارسنامه ناصرى، حاج ميرزا حسن حسينى فسايى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، اميركبير، تهران، 1367، ج 2، ص 1556 / لغتنامه دهخدا، على‏اكبر دهخدا، انتشارات دانشگاه تهران، 1372، ج 4، ص 5695.


کوروش کمالي سروستاني







[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (920 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری