•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
امامزاده حمزه بوانات


 امامزاده حمزه(ع) از فرزندان امام موسى كاظم(ع) است كه بقعه وى از زيارتگاه‏ها و اماكن تاريخى بوانات مربوط به دوره صفوى است كه در جنوب سوريان واقع شده است. ساختمان امامزاده داراى صحن، سردر، رواق، حرم و يك گنبد مدور كاشى‏كارى شده فيروزه‏اى رنگ با ارتفاع تقريبى 16 متر است كه سبك طاق مدوّر آن همانند گنبد بازار قيصريه لار است.مهم‏ترين مصالح به كار رفته در اين بنا گچ مى‏باشد. سردر اصلى اين بنا فرو ريخته و تنها بخش كوچكى از گچبرى‏هاى آن بر جاى مانده كه در برگيرنده اسليمى و نگاره‏هاى گياهى و حيوانى است. زير قوس سر در نيز مقرنس‌كارى شده بود كه هم اينك از بين رفته است.ساختمان حرم داراى سه شاه‏نشين در جهت‏هاى شمال و جنوب و مشرق و محوطه‏اى از درختان كهنسال است. هم‌چنين داراى فضاى بزرگى است كه در آن درختان چنار وجود دارند.


 درِ ورودى رو به مغرب باز مى‏شود. اطراف بدنه اتاق در فواصل معين كتيبه‏هاى كوچكى به خط كوفى تزيينى وجود دارد. هم‏چنين امامزاده درى قديمى دارد كه بر روى آن آيه‏اى از قرآن به صورت برجسته حكاكى شده است. اين در به رواق بقعه كه پيش از حرم و در ميان دو در واقع شده، منتهى شده و به وسيله درِ ديگرى از حرم جدا مى‏شود. اين فضا به وسيله طاقى كه داراى اشكال هندسى و گچبرى است، پوشيده شده است.در ساختمان امامزاده گچبرى‏هايى به كار رفته كه از نفيس‏ترين آثار هنرى قرن دهم هجرى به شمار مى‏رود. هم‌چنين تصاويرى از صحنه‏هاى جنگ شير و آهو و مرغان آوازه‏خوان و مقرنس كارى و كنده‏كارى‏هاى برجسته در اين امامزاده مشاهده مى‏شود. در سمت راست در ورودى به فرمان ميرزا محمدحسين وزير اشعارى بر روى سنگ حك شده كه تاريخ آن مربوط به سال 1074ﻫ..ق است.در سمت چپ نيز اتاقى وجود دارد كه داراى در دو لنگه‏اى خاتم‏كارى شده‏اى از دوران صفوى است. بر روى اين در، عبارت «عمل استاد على بمان نجار 993» نگاشته شده است. بر روى چهارچوب‏هاى بخش بالايى در نيز اسامى دوازده امام با خط ثلث نگاشته شده است. معجر چوبى امامزاده كه از سه طرف منقش به كنده‏كارى‏هاى برجسته مى‏باشد، به دستور شاه عباس (994ـ1038) تهيه شده است. بر روى در آنعبارت «كتبه الفقير بماند على فى سنه الف و سبع» نگاشته شده است. در ضلع ديگر معجر شعر زير نگاشته شده است:













«چون فيض لم يزل است تو نيز تاريخش



اگر طلب كنى از (فيض لم يزل) درياب»




 بر اين اساس ماده تاريخ آن سال 1007ﻫ..ق است.بر ديوار ضلع غربى امامزاده گچبرى‏هاى توسط شمس‏الدين بن عبدالحسين اصفهانى صورت گرفته است. بر اساس شعر حكاكى شده:













«به اهتمام همام الامام گشت تمام



به سال نهصد و پنجاه و سه به فتح و ظفر»




تاريخ احداث اين گچبرى‏ها به زمان سلطنت شاه طهماسب‏بن اسماعيل صفوی باز مى‏گردد.اين بنا با شماره 266 در تاريخ 12 اسفند ماه 1315 در فهرست آثار ملى به ثبت رسيده است.


 


منابع: اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 513 و 512 و 511 و 8 / دايرة المعارف بناهاى تاريخى ايران در دوره اسلامى، بناهاى آرامگاهى، ويرايش محمدمهدى عقابى، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1376، ص172 / فرهنگ جغرافيايى آبادى‏هاى كشور جمهورى اسلامى ايران: آباده سازمان جغرافيايى نيروهاى مسلح، وزارت دفاع و پشتيبانى نيروهاى مسلح، تهران، 1372، ص 75 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 100.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (956 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری