•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
امامزاده عبداللّه


از آثار تاريخى شيراز است كه در سه‌راه احمدى و در داخل بازار احمدى واقع شده است. بناى فعلى اين امامزاده در دوره زنديه احداث شده و در دوره قاجار و پهلوى مورد مرمت واقع شده است. پلان اين بنا مستطيل شكل ساخته شده است. ورودى امامزاده در ضلع جنوبى بنا و در كوچه نسبتاً باريكى قرار دارد. پس از عبور از در ورودى يك دالان مستطيل شكل با پوشش عرقچين وجود دارد كه هريك از جوانب آن را طاق‏نمايى فراگرفته است. طاق‏نماى ضلع غربى، در ورودى يك اتاق ديگر نيز مى‏باشد. اين دالان كوچك به وسيله يك پله به حياط متصل مى‏شود كه در سال‏هاى اخير گسترش پيدا كرده است. در ضلع شمالى حياط امامزاده يك بناى آجرى قديمى وجود دارد كه پيش از اين به عنوان مدرسه علوم دينى از آن استفاده مى‏شده و در سال‏هاى اخير به صحن امامزاده اضافه گرديده است. در سمت شرق حياط سرويس‏هاى بهداشتى و محل وضوخانه قرار گرفته است. بناى اصلى امامزاده در ضلع غربى بنا ساخته شده كه آن هم در سال‏هاى اخير گسترده‏تر شده است. جبهه ورودى شامل 5 طاق‏نماى هم‏اندازه مى‏باشد كه تنها ورودى روبه‏روى ضريح بر روى زائرين باز مى‏باشد و ساير ورودى‏ها در حال حاضر بسته هستند.



 پس از عبور از در، يك سالن كه امتداد آن شمالى ـ جنوبى مى‏باشد، قرار گرفته كه سمت راست آن داراى 2 ورودى و سمت چپ آن داراى يك ورودى است. بناى اصلى به شكل چليپايى ساخته شده و ضريح در زير گنبد و در مركز آن قرار دارد. زير گنبد و در چهار گوشه آن اسامى پنج تن و اندكى بالاتر از آن «سوره قدر» با خط خوش ثلث نوشته شده است. شاه‏نشين شمالى كه بزرگ‏ترين شاه‏نشين بنا مى‏باشد، با يك پله به يك اتاق ديگر ملحق مى‏شود كه محل اداى فرايض دينى مى‏باشد. در انتهاى شاه‏نشين جنوبى يك پنجره آهنى مشبك‌مانند وجود دارد كه از داخل كوچه مى‏توان به ضريح مقدس اداى احترام نمود. شاه‏نشين غربى كوچك‏ترين شاه‏نشين بنا است و شاه‏نشين شرقى به در ورودى متصل مى‏شود. در جاى‏هاى مختلف اين بنا از رف‏ها و طاقچه‏هايى با طاق ضربى استفاده شده است. در چهار گوشه گنبد، چهار گوشواره ايجاد شده است. عمده مصالح به كار رفته در ساخت اين بنا سنگ، آجر و ملاط گچ و گل مى‏باشد.



 تزيينات اين بنا شامل كاشى‏كارى، نقوش اسليمى بر روى كاشى هفت رنگ، كاشى‏كارى معقلى، نقوش خطى و تزيينات كاشى‏كارى با نقش ترنج مى‏باشد. هم‏چنين سوره آیةالكرسى با خط ثلث بر فراز جبهه ورودى بنا با خط خوش ثلث نوشته شده است. به طور كلى تزيينات كاشى‏كارى با نقوش گوناگون در جلوى جبهه ورودى بنا ايجاد شده است.اين بنا زير نظر اداره اوقاف و امور خیریه است و در دوره قاجار و پهلوى مرمت شده است و بناى آن در تاريخ 25/12/1380 با شماره 5052 در فهرست آثار ملى به ثبت رسيده است.


 


منابع: اسناد سازمان ميراث فرهنگى استان فارس / تحقيقات ميدانى.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (986 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری