•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
بازار جهرم


از بناهاى تاريخى مربوط به اواخر دوره زنديه و اوايل دوره قاجاريه است كه در مركز شهر قديمى جهرم و در نزديكى مسجد جامع واقع شده است. اين بازار كه به وسيله حاج محمد حسين‏خان جهرمى حاكم جهرم (م‏1256ﻫ..ق) ساخته شده، از دو رشته شمالى ـ جنوبى و شرقى ـ غربى تشكيل گرديده است. در تقاطع اين دو رشته چهار سوق وسيعى است كه داراى گنبدى مرتفع به صورت نيم كره است. بر روى گنبد بادگيرى 8 ضلعى ساخته شده كه داراى 8 منفذ مى‏باشد و دماى بازار را كنترل مى‏كند. بر روى ساقه اين گنبد اشعارى در مورد تاريخ ساخت بازار، به خط نستعليق بر روى كاشى نگاشته شده است. چهارسوق كه داراى طاقى ضربى است، بر روى يك هشتى قرار دارد. در چهار سمت هشتى بر روى ديوار سه كتيبه سنگى و يك كتيبه گچى وجود دارد. اين كتيبه‏ها در دوره‏هاى مختلف در حكم صدور فرمانى بوده‏اند كه براى اطلاع عموم در اين محل نصب مى‏شده‏اند.
بر روى كتيبه‏اى كه از سنگ مرمر ساخته شده و در شمال شرقى هشتى قرار دارد، نوشته شده: «در عهد سلطنت شاه عادل و دريا دل محمد شاه قاجار خلّد اللّه ملكه مدى الا و الانصار فرمان فرمايى نايب الاياله فرهاد ميرزا وفقه اللّه تعالى لما تحت و ترضى مقرب الخاقان ناظم الملك ميرزا محمدعلى خان بلده جهرم را از طرح و تمام صوادر حلمى و غير حلمى معاف داشت و هر كس هم بعد از سركار معظم هر آينه بخواهد طرح و صادرى به بلده جهرم حواله نمايد، به لعنت خدا و نفرين رسول خدا و غضب سايه خدا گرفتار شود. تحريراً فى غره شهر ذيحجه سنه 1257 مطابق اودئيل».



در گوشه جنوب شرقى هشتى، كتيبه سنگى ديگرى است كه متن آن چنين است:«طى نمى‏شود كه چون به مضمون احاديث معتبر از حضرت ائمه طاهرين وارد شده است هر كس مبدأ مدعى در عمل شر شود، الى يوم القيمه، عقاب آن راجع به سوى باعث بدعت اوست على هذا و هذه السنه 1254 جمعى از شرطلبان كه انس شيوه‏شان بر افساد ولايت بود، در خدمت اظهار محتسبى خواستند بر پا كنند كه از سباتين و زارعين چيزى بگيرند تا آن كه عالى جاه محمد قليخان تحقيق نمود كه اين  عمل تا حال نبوده است. لهذا به صيغه لعنت بود موقوف داشتند كه هر كس از حاكم و نايب بعدها بخواهد اين عمل را بردارند، لعنت خدا باشد و از شفاء محمد فى يوم الجزا محروم باشد.»


 بر روى كتيبه‏اى كه در گوشه جنوب غربى واقع است نوشته شده:«چندى است كه در جهرم شغل محتسبى برقرار شده است و اين عمل از عمل‏هاى مذموم است و محض تحصيل دعاگوى دولت سر كار نواب اشرف والا روحى فداه از تاريخ شهر شوال سنه 1284 شغل محتسبى موقوف نمود كه هر حاكم و نايبى كه من بعدها محتسبى در شهر تعيين كند كه از بساتين چيزى دريافت كند، به لعنت خدا و نفرين رسول(ص) گرفتار شود. ارباب داران و مير دمن و زارعين قلمى مى‏شود كه محتسبى را به صيغه لعنت بود موقوف داشتيم احدى در جهرم از بابت محتسبى دينارى ندهد محض رفاه خلق دعاى خير به جهت دولت سركار اعلا به صيغه لعنت بود ايذاً موقوف داشتيم».


متن كتيبه گچى در شمال غربى هشتى واقع شده نيز چنين است:«در عهد پادشاهى محمدرضا شاه پهلوى به وسيله بانوان زينت الملوك على پور و بدر الملوك كريمى فرزندان شادروان حاج ميرزا عبدالحسين و شادروان خانم آغا حقيقت كازرونى تا آخر اسفند ماه 1348 در بازار نو سازى گرديد. با نظارت حبيب الله حقيقت».در بازار شمالى‌ ـ جنوبى و در جنوب چهار سوق در هر سمت 18 زوج مغازه ساخته شده و در شمال چهار سوق 9 زوج مغازه ديده مى‏شود.در بازار شرقى ـ غربى و در سمت شرق چهار سوق 6 زوج مغازه وجود دارد. اين قسمت كوتاه‏ترين قسمت بازار است. بازار غربى نيز داراى 31 زوج مغازه است. پنجره‏هايى كه در بالاى هر مغازه وجود دارند، نور مورد نياز مغازه‏ها و بازار را تأمين مى‏كنند.در اطراف بازار 3 كاروانسرا ساخته شده كه جزء مجموعه بازار محسوب مى‏شوند. يكى از اين كاروانسراها در جنوب غربى بازار واقع شده و اكنون به عنوان پاركينگ اتومبيل مورد استفاده قرار مى‏گيرد.كاروانسرا يا تيمچه گلشن در جنوب غربى بازار واقع شده است و كاروانسراى لارى‏ها در شمال غربى بازار ساخته شده است.ارتفاع بازار جهرم در گذشته بيشتر از اکنون بوده است. در تعميراتى كه در سال‏هاى اخير به عمل آمده، كف بازار را در حدود يك متر بالا آورده‏اند و روى آن را آسفالت كرده‏اند. در زير چهار سوق حوضى سنگى ساخته شده است.اين بنا در تاريخ16/5/1352 با شماره 950 در فهرست آثار ملى به ثبت رسيد.


 


منابع: آشنايى با معمارى اسلامى ايران، ساختمان‏هاى شهرى و برون شهرى، محمدكريم پيرنيا، دانشگاه علم و صنعت، تهران، 1374، ج 2، ص 221 / چهار بازار قديمى در فارس، اللّه‏قلى اسلامى، چاپ كورش، شيراز، بى تا، ص 39 / دايرة المعارف بناهاى تاريخى ايران در دوره اسلامى، بناهاى عام‏المنفعه، كاظم ملازاده، مريم محمدى، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1379، ص 140 / فارس، جهانگردى و توسعه، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، بنياد فارس‏شناسى، 1372، ص 29 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، ج 1، ص 84 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ج 2، ص 277.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1054 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری