•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
بازار مشير


 از بازارهاى شيراز در دوره قاجاريه است. اين بازار در محله درب شاهزاده و در ضلع شرقى سراىمشير قرار گرفته است و معمارى آن مانند بازار وكيل است. اين بازار داراى يك هشتى است كه بازار را به دو بخش تقسيم كرده به گونه‏اى كه از سمت غرب به سراى مشير و از سمت جنوب به اردو بازار منتقل مى‏گردد. درِ ورودى چوبى بزرگى نيز در ورودى بازار به هشتى وجود دارد. اين هشتى كه بازار مشير را به بازار نو مشير متصل مى‏كند، داراى سقف مرتفعى است كه بر فراز آن گنبد كم‌خيز نسبتاً بزرگى وجود دارد كه اين گنبد به وسيله كاربندى به جرز ديوار متصل مى‏شود. بر فراز گنبد معقلى روزنى وجود دارد كه روى آن يك بادگير چند وجهى مشاهده مى‏شود. كف هشتى نيز مانند كف سراى مشير از قلوه سنگ پوشيده شده است. در اين هشتى چهار حجره وجود دارد كه به فاصله دو پله از سطح زمين قرار گرفته‏اند. بر فراز اين حجره‏ها منبت كارى ديده مى‏شود. سر درِ ورودى ضلع جنوبى بازار پس از اردو بازار، كاشى‏كارى شده است. در آن جا كتيبه‏اى وجود دارد كه بر روى آن نوشته شده است: «بازار نو مشير در سال يك هزار و سى صد و هفتاد و يك هجرى شمسى مطابق هزار و چهار صد و سيزده هجرى قمرى تكميل و افتتاح شد. موقوفه مرحومه سلطان‏الحاجيه و معدل‏الملك».



اين ضلع داراى دالانى است كه سنگ فرش شده است. سقف دالان نيز داراى عرق چين ساده‏اى است كه در چهار گوش آن ترنج‏هايى آجركارى شده است. در پيشانى سر در نيز دو لچكى از كاشى هفت رنگ وجود دارد. هم‌چنين تصويرى از خسرو و شيرين و تصوير ديگر از يوسف و زليخا در اين ضلع يافت مى‏شود. در اين راسته، 10 طاق‌نما نيز وجود دارد. هم اينك در بخش جنوبى ديوارى نصب شده و آن را به دو بخش تقسيم كرده است. بر سر در راسته شمالى بازار نيز كتيبه‏اى است كه در آن نوشته شده است: «والباقيات الصالحات خير عند ربك ثواباً و خير مرداً سال 1311ﻫ..ق بازار مشير موقوفه حاجى معدل‏الملك و سلطان‏الحاجيه».


ضلع شرقى بازار شمالى داراى شش حجره و ضلع غربى داراى پنج حجره است. در ميان جرز مغازه‏ها، طاقچه‏اى كوچك و برجسته براى چراغ‏هاى پيه سوز وجود دارد. در ابتداى بازار يك آب‏نماى كوچك هشت ضلعى ديده مى‏شود.پس از تعميراتى كه در اين بازار صورت گرفته، كف حجره‏ها و ايوان‏ها، سنگ فرش شده است. در اين بازار انواع صنايع دستى و هنرى يافت مى‏شود. اين بازار با درى به سبك قديم، از هشتى مذكور جدا مى‏شود.


 


منابع: بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص264 / دايرةالمعارف بناهاى تاريخى ايران در دوره اسلامى، بناهاى عام‏المنفعه، كاظم ملازاده، مريم محمدى، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1379، ص 141 / چهار بازار قديمى در فارس، اللّه‏قلى اسلامى، چاپ كورش، شيراز، بى‌تا، ص 37 / شيراز شهر گل و بلبل، على محمدى، انتشارات تخت جمشيد، شيراز، 1378، ص 330.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (833 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری