•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
باغ تخت


باغ تخت كه آن را تخت قاجار هم مى‏نامند، در شمال شيراز، در دامنه كوه باباكوهى و در بلوار گلستان قرار دارد. اين باغ يكى از چهار باغ مشهورى است كه پيش از دوره گوركانيان وجود داشته است. در سال 480ﻫ..ق اتابك قراچه، يكى از اتابكان سلغرى، بناى اوليه آن را بنياد نهاد و آن را «تخت قراچه» ناميد. محل باغ به خاطر موقعيت طبيعى‏اش بهترين نقطه براى ساخت قلعه‏اى مستحكم بود. محوطه باغ حدود 234200 متر مربع مساحت دارد. در داخل اين باغ عمارتى هفت طبقه ساخته شده بود و قصر در طبقه آخر قرار داشت. طبقات به وسيله سنگ‏هاى نيمه تراش ساخته شده بودند. در چهار گوشۀ باغ، چهار برج آجرى كنگره‏دار قرار داشت كه راه ورود به برج‏ها از داخل باغ امكان‏پذير بود. در جنوب غربى و شمال قلعه دو رديف ساختمان ساخته شده بود و در گوشه جنوب غربى ديوار كوتاهى وجود داشت كه برج جنوب غربى را به عمارت متصل مى‏كرد. اين قسمت داراى دو طاق‌نما بود كه در بالاى هر يك از طاق‌نماها دو لچكى كه با كاشى‏هاى رنگى ساخته شده بودند، ديده مى‏شد. طاق‏هاى ساختمان همه ضربى بود. در سال 1208ﻫ..ق آقا محمد خان قاجار (حك 1193 ـ1211) ساختمان باغ را مرمت كرد و بنايى مستحكم به جاى عمارت تخت قراچه ساخت و آن را «تخت قجر» ناميد. اين بنا پس از چندين سال ويران شد و محمدشاه قاجار در سال 1260ﻫ..ق آن را مرمت كرد. به دستور وى صفه‏هايى در هفت طبقه منظم در آن احداث شد و چند حوض و فواره و حمامى نيز در باغ ايجاد شد. در اين باغ، بناى اصلى در بالاترين صفه و استخر بزرگ در پايين‏ترين صفه قرار دارد. خيابانى وسيع و پر درخت در حاشيه و در داخل باغ ساخته شده است. در انتهاى باغ نيز دو رديف پله و دو درگاه ديده مى‏شود كه پس از طى آنها به سمت ديگر باغ مى‏رسند كه حوضى به طول 90 متر و عرض 65 متر در آن قرار دارد. در اين دو قسمت دو عمارت كلاه فرنگى به قرينه يكديگر ساخته شده كه داراى ايوان‏هايى متعدد است.



رو به قبله، هفت طبقه است كه طول آن طبقات هر كدام به طول حوض است. در انتهاى طبقات، ميل‏هاى مرتفع و مرصّع از كاشى‏هاى رنگارنگ وجود دارد. عرض هر طبقه در حدود 10 متر است. در هر طبقه دو رديف پله به قرينه ساخته شده است و در ميان پله‏ها، از طبقه بالا به پايين آبشارهاى عريضى جارى است. در هر طبقه نيز حوض‏هاى كشكولى و غير كشكولى به شكل مربع و مخمس وجود دارد كه در ميانشان نيز فواره‏هايى وجود دارد. در فاصله ميانى آنها نيز باغچه‏هايى از درختان نارنج وجود دارد. در طبقه بالا نيز تالار وسيعى قرار دارد كه در دو طرف آن به قرينه، ارسى‏ها و گوشواره‏ها و ايوان‏هايى وجود دارد. به طور كلى معمارى بنا متأثر از معمارى دوره زنديه است. حجارى‏هاى سنگى و نقاشى‏هاى ديوارى آن نيز از آثار دوره قاجار است. باغ تخت در سال 1368 به وسيله ارتش جمهورى اسلامى مجدداً مرمت شد و هم‌اینک به عنوان پادگان نظامى مرکز پیاده در اختيار ارتش قرار دارد.



اين باغ در تاریخ 2/8/1351 با شماره 931 در فهرست آثار ملى به ثبت رسيده است.


 


منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 513 / اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 74 / بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص 110 / پژوهشى در شناخت باغ‏هاى ايران و باغ‏هاى تاريخى شيراز، عليرضا آريان‏پور، فرهنگسرا، تهران، 1365، ص 168 / تذكره دلگشا، حاج على‏اكبر نواب شيرازى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، انتشارات نويد شيراز، 1371، ص 224 / دانشنامه جهان اسلام، زير نظر غلامعلى حدادعادل، بنياد دايرة المعارف اسلامى، تهران، 1375، ج 1، ص 593، ج 4، ص 595 / شيراز در گذشته و حال، حسن امداد، اتحاديه مطبوعاتى فارس، ص 103 / شيراز شهر جاويدان، على سامى، انتشارات نويد شيراز، 1363، ص 600 / فارسنامه ابن بلخى، ابن بلخى، توضيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، بنياد فارس‏شناسى، 1374، ص 409 / فارسنامه ناصرى، حاج ميرزا حسن حسينى فسايى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، اميركبير، تهران، 1367، ج 2، ص 1228، 1231 / لغتنامه دهخدا، على‏اكبر دهخدا، انتشارات دانشگاه تهران، 1372، ج 3، ص 3612، ج 4، ص 5696 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 147 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ج 2، ص 239.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (884 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری