•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
باغ دلگشا


در ضلع غربى بلوار بوستان و در نزديكى آرامگاه سعدى واقع شده است. قدمت اين باغ را به دوره ساسانى نسبت داده‏اند. يكي از دلايل آن را قرار گرفتن اين باغ در نزديكي مظهر قنات كهن و در حريم قلعة بسيار قديمي مشهور به كهندژ يا فهندژ مي‏دانند كه برخي از بقاياي آثار آن از جمله چاه قلعه بندر و چاه دختر هنوز برفراز كوه مقابل باغ وجود دارد. باغ دلگشا در دشت زير پاي اين قلعه و در نزديكي مظهر قنات سعدي كه آب گازران هم ناميده مي‏شود و از حوض ماهي مي‏گذرد، واقع است. آب قنات سعدي از روزگار گذشته تاكنون، باغ دلگشا و چند باغ ديگر و كشتزارهاي اطراف را آبياري مي‏كرده است. در دوره حكومت تيمور گوركانى بر فارس نيز اين باغ آباد بوده و تيمور پس از ديدن اين باغ، دستور ساخت باغى بزرگ به همين شيوه و همين نام را در سمرقند داده است. باغ دلگشا با 300 متر طول و 250 متر عرض و مساحتى در حدود 5/7 هكتار و زيربنايى در حدود 1251 متر مربع در دوره صفويه و افشاريه نيز از باغ‏هاى آباد شيراز بوده و در دوره افشاريه مدتى در تملك ميرزا محمد كلانتر فارس بوده، ولى پس از حمله نادر به شيراز و محاصره اين شهر، باغ صدمات زيادى ديد. در دوره كريم‏خان زند كه بسيارى از باغ‏هاى شيراز آباد شدند، اين باغ نيز احيا و مرمت شد. باغ دلگشا به جهت فراوانى درختان نارنجش شهرت دارد.



پس از كريم‏خان زند، به دليل درگيرى‏هايى كه بين جانشينان او بر سر سلطنت روى داد، صدمات زيادى به باغ‏هاى اطراف شيراز، از جمله دلگشا وارد شد تا اين كه در دوره قاجاريه و در سال 1205ﻫ..ق حاج ابراهيم خان معتمدالدوله آن را مرمت نمود. در سال 1236ﻫ..ق شاهزاده رضاقلى ميرزا نايب‏الاياله آن را خريدارى و مرمت نمود و ايوان دو ستونى جلو ايوان را به آن اضافه نمود و عمارت كلاه فرنگى را در آن احداث كرد. در سال 1260ﻫ..ق ميرزا على‏اكبر خان قوام الملك آن را خريدارى كرده و عمارت فوق را تعمير نمود و حصارى در اطراف باغ كشيد و تزييناتى نيز بر آن افزود. سقف ايوان از چوب بوده و بر روى آن با رنگ و روغن نقاشى شده است. ترنج‏هاى زيبايى متن نقاشى‏هاى سقف را تشكيل مى‏دهد. حاشيه دور سقف نسبتاً سالم‏تر است و مناظرى از طبيعت را بر روى چوب نقاشى نموده‏اند. ايوان داراى ازاره سنگى از سنگ‏هاى مرمر ليمويى رنگ است و در مدخل آن دو ستون سنگى يكپارچه نصب شده است. حجارى ستون‏ها ساده است، فقط سر ستون آن داراى مقرنس‏هاى زيبايى است. لبه ايوان نيز داراى ازاره سنگى از سنگ‏هاى سرخ‏فام كريم‏خانى است و كف ايوان در تعميرات گذشته با موزاييك فرش شده است. در گرداگرد سقف ايوان كتيبه‏اى با خط نستعليق وجود دارد كه نويسنده آن خود را على نقى معرفى نموده است. اين خطوط كه بر روى گچ نوشته شده، شامل شانزده مصرع است كه چهار مصرع آن در سمت مشرق، چهار مصرع در سمت مغرب و هشت مصرع در نماى شمالى ايوان نصب شده است. اشعار كتيبه‏ها از فصيح‏الملك و رضوانى است كه با خط نستعليق بر روى گچ نوشته شده است. نوشته‏ها به خط نستعليق سياهرنگ مى‏باشد و زمينه آنها زرد رنگ است و داخل آنها با گل و بوته نقاشى شده است. پنج در، در ايوان نصب شده كه در دو گوشواره‏هاى اطراف ايوان بر بالاى پنج در، عكس اجداد خاندان قوام نصب شده بوده است. درِ ورودى اين باغ از سمت جنوب باز مى‏شود. در راستاى در ورودى باغ، يك آب‏نماى طويل و كشيده وجود دارد كه از جلوى عمارت كه آن هم در راستاى در ورودى قرار دارد، شروع مى‏شود و تا ورودى باغ امتداد مى‏يابد و به يك حوض هشت ضلعى در جلوى در ورودى مى‏ريزد. خيابان اصلى از مدخل ورودى تا حوضى كه در جلو عمارت كلاه فرنگى قرار دارد، امتداد مى‏يابد. در دو طرف خيابان نيز انواع درختان ميوه مخصوصاً نارنج ديده مى‏شود. در شرق و غرب عمارت نيز دو خيابان وجود دارد كه در دو سوی آن درختان كاج كاشته‏اند. خيابانى هم در سمت شمال ساختمان با جهت شمالى ـ جنوبى وجود دارد.



عمارت كلاه فرنگى در وسط باغ ساخته شده و چهار سوى آن را چهار خيابان احاطه كرده است. ساختمان داراى سه طبقه است كه شامل يك تالار بزرگ و چهار شاه نشين و چهار گوشواره است. در وسط شاه‏نشين، حوض هشت ضلعى بزرگى ديده مى‏شود كه با كاشى‏هاى آبى ساخته شده و لبه‏هاى آن با سنگ‏هاى سرخ رنگ حجارى شده است. در طبقه دوم نيز تالارى با سقف آيينه كارى وجود دارد. در قسمت‏هايى از سقف نيز نقاشى‏هايى از رنگ و روغن ترسيم شده است. درهاى ساختمان همگى از چوب ساج است و بر روى آنها منبت‏كارى‏هايى بسيار ظريف ايجاد شده است. سقف بنا گنبدى شكل است و هواكشى در وسط آن ساخته شده است. عمارت فوق كرسى‌دار است و در جلو آن يعنى در سمت جنوب، ايوانى با دو ستون سنگى وجود دارد.قسمت شمالى ساختمان از دو ايوان كوچك ساخته شده و جلوى هر يك از اين ايوان‏ها دو ستون قرار گرفته. در قسمت بالاى ايوان يك شاه‏نشين و تالار ساخته شده، سقف شاه‏نشين به صورت شيروانى است. اين ايوان سى سال بعد از ساخته شدن بناى اصلى، به قسمت جنوبى اضافه شده است. ازاره اين ايوان، با سنگ‏هاى مرمر ليمويى رنگ و لبه ايوان با سنگ‏هاى سرخ رنگ مزيّن شده است. در سه سمت ايوان 16 كتيبه‏ها به خط نستعليق ديده مى‏شود كه بر روى آنها اشعارى از شوريده شيرازى در توصيف باغ به خط ميرزا على‏نقى شريف شيرازى نوشته شده است. بعدها اين باغ به فتحعلى‏خان صاحبديوان تعلق گرفت و او نيز تزييناتى بر آن افزود.آخرين مالك اين باغ خورشيد كلاه لقاءالدوله دختر قوام‏الملك بود كه با خانواده خود در آن زندگي مي‏كرد. در سال 1348 اين باغ توسط شهرداري شيراز خريداري شد و از سال 1356 تعميرات ساختمان مركزي آن آغاز شد. در همين دوران ديوار آجري جديد در چهار طرف و درگاه ورودي باغ ساخته شد. محوطه‏سازي باغ توسط شهرداري شيراز انجام شده و اينك در اختيار شهرداري شيراز است.اين باغ در تاریخ 25/2/1351 با شماره 912 در فهرست آثار ملى ايران به ثبت رسیده است.


 


منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 517 / اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 75 / بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص 34 / پژوهشى در شناخت باغ‏هاى ايران و باغ‏هاى تاريخى شيراز، عليرضا آريان‏پور، فرهنگسرا، تهران، 1365، ص 239 / تذكره دلگشا، حاج على‏اكبر نواب شيرازى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، انتشارات نويد شيراز، 1371، ص 753، 231 / جغرافياى كامل ايران، عبدالرضا فرجى، دبيران گروه‏هاى آموزشى جغرافياى استان‏ها، شركت چاپ و نشر ايران، تهران، 1366، ج 2، ص 855 / دانشنامه جهان اسلام، زير نظر غلامعلى حدادعادل، بنياد دايرة المعارف اسلامى، تهران، 1375، ج 1، ص 593 / شيراز در گذشته و حال، حسن امداد، اتحاديه مطبوعاتى فارس، ص 105 / فارسنامه ناصرى، حاج ميرزا حسن حسينى فسايى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، اميركبير، تهران، 1367، ج 2، ص 1232 / لغتنامه دهخدا، على‏اكبر دهخدا، انتشارات دانشگاه تهران، 1372، ج 4، ص 5779 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 138 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ج 2، ص 239.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (912 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری