•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
باغ عفيف‏آباد


باغ عفيف‏آباد كه آن را باغ گلشن نيز مى‏نامند، در جنوب خيابان قصردشت و در انتهاى خيابان عفيف‏آباد واقع شده است. اين باغ يكى از قديمى‏ترين و زيباترين باغ‏هاى شيراز است. طول باغ بيش از پانصد متر و عرض آن دويست و پنجاه متر و مساحت آن بيش از 127 هزار متر مربع است. اين باغ در دوره صفويه از جمله باغ‏هاى آباد شيراز بوده و به باغ گلشن شهرت داشته و محل استراحتگاه پادشاهان و حاكمان دوران صفويه بوده است.



سازنده عمارت فعلى باغ با 1700 متر زيربنا، ميرزا على محمدخان قوام‏الملك دوم است كه در سال 1284ﻫ..ق آن را احداث نمود و قنات «ليمك» را كه در 15 كيلومترى باغ و در محل قصر قمشه وجود داشت، براى مشروب نمودن باغ خريدارى كرد. اين باغ سرانجام به يكى از وارثين قوام به نام «عفيفه» رسيد و بدين نام نيز شهرت يافت. درِ ورودى باغ در شمال آن قرار دارد. سردر باغ چهار ستون ساده است كه دو به دو در دو سوى آن و بر فراز ازاره آن قرار گرفته است. در پيشانى درِ ورودى، نقش دو شير كه گويى را در ميان پنجه‏هاى خود گرفته‏اند، ديده مى‏شود. پس از گذر از در، دهليزى وجود دارد كه سقف آن را از چوب ساخته‏اند و با شكل‏هاى منظم هندسى مرتب كرده‏اند. در ديگر سوى در و پيشانى دهليز، مجلس تاج‏گذارى پادشاه ساسانى وجود دارد كه بر قالب نيم دايره‏اى به وسيله كاشى‏هاى رنگارنگ قرار دارد. پس از گذر از دالان كوتاهى به محوطه وسيعى مى‏رسيم كه عمارت اصلى در آن قسمت است. ساختمان در وسط باغ قرار گرفته و از بناى دو طبقه تشكيل شده و نماي اصلي آن رو به مشرق است.



طبقه اول محوطه وسيعى است كه آب‏نماى زيبايى در آن ساخته شده و سمت شرقى آن با پنجره‏هاى مشبك و رنگينى پوشيده شده است. در فواصل ميان پنجره‏ها سنگ‏هاى گندمك نصب شده كه روى آنها نقوشى از گل و بته حجارى شده است. طبقه دوم كه در واقع طبقه همكف ساختمان است، تالار مجللى است كه اطراف آن را ايوان فرا گرفته است. در پيشانى عمارت صحنه‏اى از تاجگذارى يكى از پادشاهان ساسانى با كاشى تصوير شده است كه موبدى تاج سلطنتى را به وى هديه مى‏دهد. در جلو ايوان بزرگ عمارت نيز چهار ستون بلند ساخته شده است. سقف ايوان با قطعات چوبى 4 و 6 گوش پوشيده شده است و روى آنها با رنگ و روغن نقاشى شده است. سر ستون‏هاى ايوان گچبرى شده‏اند و در بالاى آنها به تقليد از نقوش تخت‌جمشيد گچبرى شده است. ديوار اتاق‏هاى تالار اصلى نيز همگى گچبرى و مقرنس‏كارى شده و با نقش‏هاى گل و بته و صحنه شكار و مجالس بزم و رزم مزيّن شده‏اند. در دو طبقه ساختمان حدود 30 اتاق و تالار وجود دارد. تمامى اتاق‏ها داراى سقف و درهاى چوبى تزيين شده هستند. در شمال و جنوب تالار دو بخارى از سنگ مرمر تراشيده و نصب شده است. نماى شرقى عمارت شامل ايوان بزرگى است كه در تمام طول بنا امتداد دارد. اين نما از بيرون به وسيله ستون‏هاى آجرى و گچى از هم جدا شده‏اند. نماى غربى عمارت نسبت به قرينه آن در مشرق بسيار ساده است. ايوان جنوبى نيز از نظر تزيينات بنا، تقريباً همانند ايوان شمالى است، جز اين كه دو رشته پلكان شرقى ـ غربى حياط را به طبقه دوم متصل مى‏كند. در جلو عمارت، حوض وسيعى ديده مى‏شود كه خيابان اصلى از جلو حوض شروع مى‏شود. تمام خيابان‏هاى باغ، پر از درختان سرو و كاج و چنار است و باغچه‏ها داراى آب‏نما هستند. در بخش غربي ورودي باغ و پشت ديوار اصلي، حمام باغ قرار دارد كه از نمونه‏هاي حمام‏هاي قديمي شيراز است كه هم‏اكنون در كنار اين حمام قهوه‏خانه سنتي قرار دارد. ديواره‏هاي قهوه‏خانة بتوني از آجر ساخته شده و چند نقش از داستان‏هاي شاهنامه فردوسي به صورت كاشي‏كاري بر ديوارهاي حجره‏هاي آن كار شده است.



باغ عفيف آباد در سال 1341 توسط ارتش خريداري شد و مورد مرمت قرار گرفت و از سال 1370 تاكنون به عنوان موزه نظامى تحت اختيار سازمان عقيدتى و سياسى ارتش جمهورى اسلامى ايران است. اين موزه از دو بخش اصلي به عنوان موزه اسلحه و موزه عبرت تشكيل شده است كه در بخش اول سلاح‏هاي مختلف و متعلق به افراد صاحب‏نام به نمايش گذاشته شده است و در بخش دوم وسايل مورد استفاده خاندان پهلوي در زمان اقامت در شيراز به نمايش در آمده است. در بخشي از محوطه باغ نيز مهمانسرا، رستوران و محل ورزش‏هاي مختلف وجود دارد.اين باغ كه معمارى آن آميزه‏اى از ويژگى‏هاى معمارى دوران هخامنشى، ساسانى، زنديه و قاجاريه است، در تاریخ 10/3/1351 با شماره 913 در فهرست آثار ملى ايران به ثبت رسيد.


 


منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 519 / اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 76 / بزرگان شيراز، رحمت‏اللّه مهراز، انتشارات انجمن آثار ملى، شيراز، 1348، ص 467 / بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص257 / پژوهشى در شناخت باغ‏هاى ايران و باغ‏هاى تاريخى شيراز، عليرضا آريان‏پور، فرهنگسرا، تهران، 1365، ص 282 / تاريخ بافت قديمى شيراز، كرامت‏اللّه افسر، انتشارات انجمن آثار ملى، تهران، 1353، ص 124 / تذكره دلگشا، حاج على‏اكبر نواب شيرازى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، انتشارات نويد شيراز، 1371، ص322 / جغرافياى كامل ايران، عبدالرضا فرجى، دبيران گروه‏هاى آموزشى جغرافياى استان‏ها، شركت چاپ و نشر ايران، تهران، 1366، ج 2، ص 855 / دانشنامه جهان اسلام، زير نظر غلامعلى حدادعادل، بنياد دايرة المعارف اسلامى، تهران، 1375، ج 1، ص 598 / فارس، جهانگردى و توسعه، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، بنياد فارس‏شناسى، 1372، ص 72 / فارسنامه ناصرى، حاج ميرزا حسن حسينى فسايى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، اميركبير، تهران، 1367، ج 2، ص 1235 / لغتنامه دهخدا، على‏اكبر دهخدا، انتشارات دانشگاه تهران، 1372، ج 3، ص 3627 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 139 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ج 2، ص 239.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1065 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری