•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
باغ نظر


باغ نظر كه به نام‏هاى عمارت كلاه فرنگى، باغ موزه، باغ حكومتى، باغ شاهزاده و مقبره كريم‏خان نيز مشهور است، در شيراز، خيابان كريم‏خان زند نزديك به ميدان شهدا و روبه‏روى ارگ كريم‏خانى قرار دارد. اگرچه اين باغ قبل از دوران زنديه نيز وجود داشته، اما سامان‏دهي، حصاركشي، درخت‏كاري، خيابان‏كشي و احداث بناي مختلف آن به دستور و در زمان كريم‏خان زند صورت گرفته و به همين دليل او را باني اين باغ مي‏دانند. آباداني و رونق اين باغ در دوران زنديه به گونه‏اي بود كه ارگ و ديوانخانه كريم‏خان زند و عمارت هشت ضلعي كلاه فرنگي در محوطه همين باغ ساخته شده و اين باغ محل برگزاري آيين‏هاي رسمي و مقر حكومت حكام وقت و مملو از درختان سرو و كاج و نارنج بوده است. باغ نظر در اوايل دورة قاجاريه نيز يكي از بهترين باغ‏هاي شيراز بوده است. در آن زمان حسين‏علي ميرزا فرمانفرما، فرزند فتح‏علي شاه قاجار در دوران حكومت سي سالة خود بر فارس ساختمان‏هايي به نام «آيينه» و «خورشيد» در گوشه شمال غربي باغ ساخت. اين كاخ كه از چند تالار و اتاق آيينه‏كاري و ازاره‏هاي سنگي حجاري شده تشكيل شده بود.



در سال 1313به دليل احداث خيابان كريم‏خان زند بخشى از جبهه شمالى آن از بين رفت. بخش‏هايى نيز براى ساخت اداره آموزش و پرورش، كتابخانه ملى شيراز (شهيد آيت‏اللّه دستغيب)، هنرستان نمازى و خيابان طالقانى تخريب گرديد. دو عمارت فوق نيز تخريب شدند و فقط عمارت كلاه‏فرنگى باقى ماند.  عمارت كلاه فرنگى حدود 5/1 متر از سطح زمين بالاتر است و نماى خارجى آن با اسپرها، لچكى‏ها و طاق‌نماها و چند كتيبه مزيّن شده است. كاشى‏كارى‏هاى بيرون عمارت شامل مناظرى چون شكارگاه و مجالس بزم و گل و بته و تخت‏ سليمان مى‏باشد و چهار حوض در چهار جهت آن ساخته شده كه حوض شمالى ويران گرديده است. در گذشته سيستم آبرسانى اين حوض‏ها در ارتباط با قنات ركن آباد بوده است. طرح داخلى بنا (كه به موزه پارس موسوم است) هشت ضلعى نامنظمى است كه چهار ضلع آن ده متر و چهار ضلع ديگرش پنج متر است و ارتفاعى در حدود دوازده متر دارد. در چهار گوشه اين عمارت، چهار شاه‌نشين و چهار گوشواره ديده مى‏شود كه سقف و شاه‌نشين‏ها مقرنس‌كارى شده‏اند. بر روى ديوارها و طاقچه‏هاى عمارت چند مجلس نقاشى اثر آقا صادق نقاش ترسيم شده است. در اين نقاشى‏ها، صحنه‏هايى از جنگ نادرشاه افشار با محمد شاه هندى، داستان شيخ صنعان و دختر ترسا، داستان رعنا و زيبا (يوسف و زليخا) و صحنه‏اى از يك مكتب خانه ديده مى‏شود. بر روى يك تابلو بزرگ ديگر كه روى پارچه كشيده شده نيز عكس كريم‏خان، در حالى كه مشغول قليان كشيدن است و شيخ عليخان، وزير و منشى او با چند نفر از درباريان ديده مى‏شود. در زير تابلو نوشته شده: «عمل كمترين جعفر». در وسط عمارت نيز يك حوض هشت گوش از جنس سنگ مرمر يكپارچه ساخته شده است. ديواره داخلى بنا و اتاق‏ها از سنگ‏هاى مرمر خوش رنگ ساخته شده و بدنه و سقف به نقاشى‏هاى سبك زنديه مزيّن و منقوش است. جسد كريم‏خان زند، پس از درگذشت وى، در اين تالار به خاك سپرده شد، ولى در سال 1206ﻫ..ق به فرمان آقا محمدخان قاجار به تهران منتقل شد. عمارت كلاه فرنگى در سال 1316 به موزه پارس تبديل شد كه اشياء گوناگونى از دوران قبل و بعد از اسلام در آن ديده مى‏شود. با ارزش‏ترين آثار اين موزه قرآن خطى مشهور به قرآن هفده من، نقاشى‏هاى آقا صادق نقاش و لطفعلى خان صورتگر و شمشير كريم‏خان زند است. در زمان كريم‏خان زند، در چهار طرف اين عمارت، چهار حوضي ساخته شده كه دو تاي آن بسيار بزرگ بوده است. در سال 1313 كه خيابان زند امتداد يافت، حوض سمت شمالي باغ را خراب كرده و سنگ‏هاي آن را به باغ آرامگاه حافظ انتقال دادند. با اين سنگ‏ها، دو حوض در صحن جنوبي و دو حوض در صحن شمالي آرامگاه حافظ ساخته شده است. هم اينك يك حوض بزرگ و دو حوض كوچك در سه طرف عمارت كلاه فرنگي وجود دارد. لبه‏هاي اين حوض‏ها از سنگ‏هاي بزرگ يكپارچه است و در وسط آنها فواره‏هاي سنگي ساخته شده است. پيش از اين منبع آبي در پشت كتابخانه ملي (شهيد آيت‏الله دستغيب) قرار داشته كه در سال 1329 در جنوب باغ احداث شده و آب اين فواره‏ها را تأمين مي‏كرده است. در مدخل ورودي اصلي باغ، سنگاب بزرگ يكپارچه و زيبايي بر روي پايه‏اي كه گل‏هاي برجسته آن را در برگرفته، قرار دارد. اين سنگاب متعلق به مسجد جامع عتيق شيراز بوده كه پس از تأسيس موزه پارس به آن جا منتقل شده است. از اين باغ كهن و وسيع امروز تنها بخش كوچكي باقي‏مانده است كه مساحت فعلي آن 7700 متر مربع و مساحت زيربناي آن 584 متر مربع است. باغ نظر يا موزه پارس در تاريخ 15 آذر 1314 با شماره 244 در فهرست آثار ملى ايران به ثبت رسيد.


 


منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 506 / اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 58 / بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص 147 / پژوهشى در شناخت باغ‏هاى ايران و باغ‏هاى تاريخى شيراز، عليرضا آريان‏پور، فرهنگسرا، تهران، 1365، ص 295 / تاريخ بافت قديمى شيراز، كرامت‏اللّه افسر، انتشارات انجمن آثار ملى، تهران، 1353، ص 184 / تذكره دلگشا، حاج على‏اكبر نواب شيرازى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، انتشارات نويد شيراز، 1371، ص 82 / دايرةالمعارف بناهاى تاريخى ايران در دوره اسلامى، بناهاى آرامگاهى، ويرايش محمدمهدى عقابى، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1376، ص 95 / دايره المعارف تشيع، زير نظر احمد صدر حاج سيدجوادى، كامران فانى، بهاءالدين خرمشاهى، بنياد اسلامى طاهر، تهران، 1366، ج 1، ص 47 / شيراز در گذشته و حال، حسن امداد، اتحاديه مطبوعاتى فارس، ص 204 / فارسنامه ناصرى، حاج ميرزا حسن حسينى فسايى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، اميركبير، تهران، 1367، ج 1، ص 766، حاشيه 7 / لغتنامه دهخدا، على‏اكبر دهخدا، انتشارات دانشگاه تهران، 1372، ج 3، ص 3631 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ج 2، ص 239.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (859 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری