•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
بقعه خليفه


 از بقاع تاريخى قرن هشتم و نهم در شهرستان جهرم است كه در 104 كيلومترى جنوب شرقى شيراز، در بلوك خفر و در وسط يكى از باغ‏هاى روستاى جره واقع شده است.اين بقعه ساختمانى مرتفع و آجرى است كه معمارى آن به سبك كاخ سروستان و قبر شيخ يوسف در سروستان است.اين بقعه داراى گنبدى گرد و ساخته شده از آجر است كه ارتفاع آن 15 متر است. نماى بيرونى گنبد نيز به وسيله سنگ‏هاى ميخكى به شكل جاى پا، بر روى آجرها تزيين شده است. اين گنبد هم اينك فرو ريخته است.ارتفاع سر در ورودى بقعه 9 متر است و هم چنان نيز باقى است. ناحيه ميانى زير گنبد با طول و عرض 6 متر، داراى چهار شاه‏نشين در چهار سوى خود مى‏باشد. شاه‌نشين شمالى و جنوبى داراى عمقى برابر با يك و نيم متر است. هم‏چنين، در شاه‌نشين جنوبى محرابى به بلندى 3 متر و پهناى 2 متر قرار دارد كه ازاره آن با كاشى‏هاى شش ضلعى كاشى‏كارى شده است و هر بدنه آن در وسط يك ترنج، توسط عزيزالله صرف معرق‏كارى شده است. هم‏چنين در پايين اين كاشى‏كارى، يك حاشيه معرق وجود دارد. اين كاشى‏هاى شش ضلعى ازاره‏ها و بقاياى معرق‏كارى آن در سال 1315 به موزه پارس شيراز منتقل گرديد و در اتاق ضلع شمال غربى موزه، بر روى ديوار نصب شد. بخشى از آن نيز در بدنه اتاق خدايخانه مسجد جامع عتيق شيراز نصب گرديد.ديوارهاى اطراف محراب، با سنگ‏هاى ميخكى از پايين به بالا ساخته شده كه بخشى از آن هم‏چنان باقى است.


نماى هفت و پنج جبهه خارجى ضلع غربى اين بنا داراى سنگ‏كارى سفيدى بوده كه سنگ‏هاى ميخكى پاك تراش قسمتى از آن باقى مانده و بخش‏هايى از آن نيز از بين رفته است.در اين محراب كتيبه‏هايى وجود دارد كه بر روى زمينه لاجوردى به خط ثلث، بر روى آن آيات 78 تا 83 سوره «اسرا» و نيز آيه 127 سوره «بقره» نگاشته شده است.شاه‏نشين‏هاى شرقى و غربى اين بقعه نيز هر كدام داراى عمقى برابر با 2/30 متر هستند. در درون بناى بقعه، طاقچه‏هاى متعدد و طاق‏هايى با مقرنس گچى وجود دارد. هم‏چنين چهار مقرنس در چهار گوشه با گچ و نقاشى‏هايى بر روى آن وجود دارد.بخشى از سفيدكارى درون بنا كه هم چنان باقى مانده است، داراى نقوشى به رنگ لاجوردى است. كتيبه‏اى نيز به خط ثلث بر روى گچ در حاشيه پاطاق نگاشته شده است كه بخشى از آن باقى مانده است.در ضلع جنوبى بنا، ايوانى قرار داشته كه پاستون‏هاى آن همانند پاستون‏هاى قبر شيخ يوسف در سروستان و ايوان خدايخانه مسجد جامع عتيق شيراز است.در اين ايوان سنگ قبر قديمى قرار دارد كه با خط ثلث بر روى آن عباراتى نگاشته شده است. سه سنگ قبر نيز در درون بقعه قرار دارد كه به صورت موازى قرار گرفته‏اند. يكى از اين سنگ قبرها متعلق به شيخ زين‏الدين على‌خليفه متوفى به سال 790 هجرى است كه در زير گنبد قرار دارد.دومين سنگ قبر كه در ميان دو سنگ قبر ديگر قرار گرفته، به نام حاجى خليفه است كه در دو ضلع شمالى و جنوبى آن دو بيت عربى نگاشته شده است و بر سطح بالايى آن، ابياتى فارسى نوشته شده است. در ضلع غربى نيز عباراتى عربى نوشته شده و در ميان تاريخ وفات او را در «ربيع‏الاول سال 807 هجرى» قيد نموده است.سنگ قبر سوم كه در ضلع شمالى دو سنگ ديگر قرار گرفته، در درون خاك فرو رفته است و متعلق به شيخ شمس‏الدين محمد بن شيخ حاج تاج‏الدين خليفه بن شيخ زين‏الدين على خليفه مى‏باشد. تاريخ وفات وى را با استناد به تاريخ كاشى‏كارى و معرق كارى كه بر فراز قبر وى صورت گرفته، 854ﻫ.. مى‏دانند. كليه اضلاع خارجى بنا را از سنگ و گچ و ديواره‏هاى داخلى را از آجر ساخته‏اند.اين اثر در تاریخ 10/10/1381 با شماره 6783 در فهرست آثار ملى به ثبت رسيده است.


 


منابع: اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 357 ـ 361 / بزرگان جهرم، محمدكريم اشراق، انتشارات كتابفروشى خيام، تهران، 1351، ص 114 / دايرة المعارف بناهاى تاريخى ايران در دوره اسلامى، بناهاى آرامگاهى، ويرايش محمدمهدى عقابى، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1376، ص 448 / شهرستان جهرم، جلال طوفان، شيراز، كوشا مهر، 1381، ص 225.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (900 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری