•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
بقعه سيد تاج‏الدين غريب


از بقاع متبركه شيراز است كه پيش از دوره قاجاريه در نزديك دروازه كازرون احداث شده است. اين بقعه، آرامگاه جعفربن‌فضل‌بن‌جعفربن‌على ابن ابى‏طالب(ع) ملقب به «تاج الدين» و «غريب» است. هم چنين مقبره محمدبن حسن مثنى ابن حسن بن على بن ابى‏طالب(ع) نيز در اين مكان قرار گرفته است. درِ اين بقعه كه داراى گنبدى نيلوفرى است، رو به شمال و در كوچه‏اى منتهى به بازار ميوه فروش‏ها قرار گرفته است. در سر در ورودى نيز كاشى هفت رنگ استفاده شده و بر روى آنها تصاوير گل و بته نقش بسته است. بر روى برخى از آنها نيز آيات قرآنى و احاديث به خط ثلث نگاشته شده است. بر روى برخى ديگر تصاوير وقايع كربلا نقش بسته و در پايان نيز تاريخ 1310ﻫ..ق قيد شده است. بر روى در ورودى كه چوبى است و منبت كارى شده نيز احاديثى به صورت منبت نقش بسته است. بر بالاى در، پنجره‏هاى مشبك از قطعات چوب و شيشه رنگى وجود دارد. در پشت در، يك هشتى وجود دارد كه كاربندى شده و داراى گنبدى كم‏خيز است. در اين بقعه، حياطى به شكل مربع وجود دارد كه در وسط آن حوضى سنگى كه حوضى كوچك‏تر در آن است، قرار دارد. اطراف حياط را نيز درختان اكاليپتوس، بيد و چنار پوشانده است.



رو به روى در، ورودى حرم و حسينيه قرارگرفته است. در جلو حرم، ايوانى به  عرض 4 متر و طول 16 متر قرار دارد كه كف پوش آن سنگ مرمر است و سه جرز آجرى در جلوى آن قرار گرفته است. ازاره جرزها از نوع سنگ گندمك بوده، حجارى شده است. روى بدنه ستون‏ها و طاق ايوان، كاشى يك رنگ مزيّن شده است. در پيشانى ايوان نيز، يك حديث از حضرت محمد(ص)  و چهار حديث از حضرت على(ع) بر روى كاشى لاجوردى نگاشته شده است.بر فراز سر در ورودى حرم كه در سمت راست ايوان قرار دارد، به وسيله كاشى يك رنگ، مقرنس كارى شده است و به وسيله كاشى هفت رنگ نيز وقايع كربلا به تصوير كشيده شده است.در وسط حرم، ضريحى قلم‏كارى شده از جنس نقره به صورت مكعب قرار گرفته كه در آن دو قبر قرار دارد و بر فراز آن گنبد قرار گرفته است. اين ضريح در سال 1358 ساخته شده است. ساقه و تاج گنبد نيز از داخل مزيّن به آيات قرآنى به خط استاد نسابه بر روى كاشى با زمينه آبى مى‏باشد.ازاره‏هاى حرم تا ارتفاع يك متر و بيست سانتى‏متر از سطح زمين، سنگ مرمر است. بالاى ازاره‏ها و سقف آيينه‏كارى شده است.  در ضلع جنوبى حرم، شاه نشين بزرگى قرار دارد كه به صورت طاق و تويزه است و در سمت چپ حرم، حسينيه امامزاده، ساخته شده از آجر و سنگ قرار دارد. اين حسينيه داراى چهار ستون سنگى و ده طاق‌نماى كوچك است. در شرق حسينيه نيز طاق‌نما و ايوان‏هايى قرار دارد كه پيش از اين مدرسه علميه بوده و هم اينك مركز امور فرهنگى است. آخرين تعمير اين حرم در سال 1377 انجام شده است، چنان كه در ضلع شرقى حياط نيز دو اتاق جهت استقرار پاسگاه انتظامى احداث شده است.اين بقعه در تاريخ 13/4/1380 با شماره 4513 در فهرست آثار ملى به ثبت رسيده است.


 


منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 455 / بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص 172 / تاريخ بافت قديمى شيراز، كرامت‏اللّه افسر، انتشارات انجمن آثار ملى، تهران، 1353، ص 208 / جغرافياى كامل ايران، عبدالرضا فرجى، دبيران گروه‏هاى آموزشى جغرافياى استان‏ها، شركت چاپ و نشر ايران، تهران، 1366، ج 2، ص 858 / دايرة المعارف بناهاى تاريخى ايران در دوره اسلامى، بناهاى آرامگاهى، ويرايش محمدمهدى عقابى، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1376، ص469 / دايرة المعارف تشيع، زير نظر احمد صدر حاج سيدجوادى، كامران فانى، بهاءالدين خرمشاهى، مؤسسه دایرﺓالمعارف تشیع با همکاری سازمان نشر یادآوران، تهران، 1366، ج 3، ص 346 / شيراز در گذشته و حال، حسن امداد، اتحاديه مطبوعاتى فارس، ص 217 / شيراز و فارس، اداره سير و سياحت و اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامى فارس، شيراز، 1371، ص 13 / فارسنامه ناصرى، حاج ميرزا حسن حسينى فسايى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، اميركبير، تهران، 1367، ج 2، ص 1203 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ج 2، ص 87.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (816 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری