•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
بقعه شيخ يوسف سروستانى


اين بنا كه محل زندگى و تدريس شيخ يوسف بن يعقوب سروستانى بوده، در نزديكى ميدان اصلى سروستان و در محله شيخ يوسف واقع شده است. اين بقعه شامل دو چهارطاقى و چندين ستون سنگى و رومى‏هايى از سنگ تراش است. معمارى ‏اين ‏بنا مانند معمارى ‏بناهاى ‏ساسانى ‏است ‏و شيوه سنگ‏تراشى‏آن ‏همانند خدايخانه مسجد جامع عتيق شيراز است.



در وسط چهارطاق اصلى، سنگ قبرى مربوط به شيخ يوسف قرار دارد كه بر روى آن نگاشته شده است: «توفى الشيخ يوسف بن يعقوب السروستانى سنةاثنين و ثمانين بعد ستمائه» و در پايان نيز تاريخ 680 هجرى قمرى ذكر شده است. سنگ قبر ديگرى متصل به بقعه شيخ است كه بر روى آن نام محمد بن حسن على البيضاوى مورخ 11 رمضان 710 هجرى نگاشته شده است. سر در اين عمارت با نگارش چند آيه از قرآن به خط ثلث بر روى كاشى‏كارى‏هاى معرق، مزيّن شده است. اين بنا داراى دو گنبد است كه گنبد اصلى آن داراى دوازده ستون است كه از سنگ‏هاى طبيعى خوش تراش بنا شده است و دوازده ستون آن نيز از سنگ‏هاى يكپارچه ساخته شده است. قطر اين گنبد 6 متر است و يك بار مرمت شده اما بخش‏هاى پايينى و دوازده ستون آن هم چنان دست نخورده باقى مانده است. گنبد ديگر اين بنا كه گنبدى كوچك است، از سنگ‏هاى لاشه و آجر ساخته شده است. در ضلع شمالى گنبد دوازده ستون، ديوارى قديمى وجود داشته كه هم اينك ديوارهايى در دو طرف آن احداث شده است. در اين بنا، دو در ورودى به محل قبور وجود دارد. سردر ضلع شرقى از سنگ تراشيده است و داراى طاقى مقرنس‌كارى است. سر در جنوبى نيز كه بر محور اصلى ساختمان بنا شده و متعلق به سال 714ﻫ..ق است، از سنگ تراشيده ساخته شده است. در ضلع شمالى بنا نيز بقايايى از پلكان مارپيچ وجود دارد. در کنار این بنا مسجد شیخ یوسف ساخته شده است.



 اين آرامگاه در فاصله سال‏هاى 1336 تا 1339 مورد مرمت قرار گرفته و در تاريخ 21/8/1317 با شماره 318 در فهرست آثار ملى ايران به ثبت رسيده است.


 


منابع: اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 88 / دايرة المعارف بناهاى تاريخى ايران در دوره اسلامى، بناهاى آرامگاهى، ويرايش محمدمهدى عقابى، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1376، 499/ دايرةالمعارف فارسى، غلامحسين مصاحب، انتشارات فرانكلين، 1345، ج 2، ص 1524 / شيراز شهر جاويدان، على سامى، انتشارات نويد شيراز، 1363، ص 563 / شيراز و فارس، اداره سير و سياحت و اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامى فارس، شيراز، 1371، ص 43 / فارسنامه ناصرى، حاج ميرزا حسن حسينى فسايى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، اميركبير، تهران، 1367، ج 2، ص 1365 / فرهنگ مردم سروستان، صادق همايونى، شركت به نشر، انتشارات آستان قدس رضوى، 1371، ص 140 / معمارى اسلامى ايران در دوره ايلخانان، دونالد ن. ويلبر، ترجمه عبداللّه فريار، شركت انتشارات علمى و فرهنگى، ص 128.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (973 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری