•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
تُمب بُت


از محوطه‏هاى باستانى حاشيه شمال غربى دشت لامرد است كه در دامنه كوه تنگ سياه در كنار روستاى شلدون واقع شده است. اين محوطه با وسعتى در حدود يك هكتار، شامل مزرعه‏اى مى‏شود كه از چند طرف محصور بوده، در ضلع شمالى آن كوه تنگ سياه و در ضلع غربى و شرقى آن تپه‏هاى كم ارتفاع و باستانى تمب سفيد، قلعه روح‏الدين و قلعه شلدون واقع شده است.



بر اساس كاوش‏هاى انجام شده در اين محوطه، سه سرستون مكعبى شكل، سه سرستون تركيبى حيوان، يك نيم‌تنه و يك سر پرنده يافته شده است.



اين سرستون‏ها مكعب مستطيل‏هايى هستند كه چهار طرف آنها را گل‏هاى پيچيده به شكل طومار پوشانده است. دو طرف بالا و پايين اين سرستون‏ها، صفحه‏اى مدور به شكل يك شالى وجود دارد كه در مركز آن سوراخى كم عمق جهت اتصال سرستون با قسمت‏هاى ديگر ستون تعبيه شده است. چهار جانب هر كدام از اين سرستون‏ها با هشت رديف شيار عمودى يا قاشقى تزيين شده و در دو سر هر جفت از گل‏هاى پيچيده به شكل طومار آنها نيز گل هشت پرى در داخل دو دايره متحدالمركز قرار دارد. به طورى كه در هر طرف سرستون هشت گل و بر هر سرستون سى و دو گل هشت پر ايجاد شده است. اين گل‏ها در يكى از اين سرستون‏ها به صورت شش پر، در يك دايره قرار گرفته‏اند. در مركز اين گل‏ها سوراخى ايجاد شده است.



سرستون‏هاى حيوان دو سر از تركيب دو حيوان زانوزده شكل گرفته كه سر حيوان در هر دو سرستون شكسته و فقط يك جانب اين سرستون‏ها باقى مانده است. ارتفاع كنونى يكى از اين سرستون‏ها 90 سانتى‏متر و طول و عرض آن 52×107 سانتى‏متر است. ارتفاع ديگرى نيز 72 سانتى‏متر و طول و عرض آن 33×82 سانتى‏متر است. روى هر يك از اين سرستون‏ها، بين سر و گردن دو حيوان كه پشت به هم دارند، تير سقف جاى مى‏گرفته كه اين قسمت در سرستون اولى نسبتاً سالم باقى مانده كه طول سطح افقى آن 31 سانتى‏متر و ارتفاع سطح جانبى آن 15 سانتى‏متر است. در بخش بالاى سطح جانبى اين قسمت نيز يك شيار ايجاد شده است. سرستون تركيبى نيز به شكل موجودى زانو زده با نيم‏تنه‏اى حيوانى و سر و صورتى انسانى است. اين موجود اندامى درشت و سنگين با شانه‏هايى فربه و گوشتالو و كوهانى برآمده دارد كه در قسمت پشت با مقطع صاف و عمودى برش خورده است. تمام سطح اين سرستون به ويژه سر و صورت آن، به شدت فرسايش يافته و بخشى از محل قرارگيرى تير سقف روى آن از بين رفته است. ارتفاع آن در وضعيت كنونى، 66 سانتى‏متر و طول و عرض آن در بخش پايينى 41×66 سانتى‏متر است.



در اين محوطه نيم تنه مردى با صورتى تمام رخ از جنس سنگ آهك وجود دارد كه ارتفاع كنونى آن 27 سانتى‏متر و وزن آن 100/9 كيلوگرم است. صورت اين نيم تنه كه بخش‏هايى از آن از بين رفته، فربه و گرد با گونه‏هايى گوشتالو و چشمانى درشت است. موى سر نيم تنه مجعد است و حلقه‏هايى از زلف در دو طرف سر و روى شانه‏ها آويزان است و با دو رشته روبانى كه در پشت سر قرار دارد، تزيين شده است. بخش بالاى سر مجسمه از بين رفته، اما به نظر مى‏رسد كه احتمالاً تاجى داشته كه از ته شكسته شده است.



سر پرنده نيز از سنگ آهك تراشيده شده و نوكى پهن و بلند و سر و گردنى برجسته دارد. ارتفاع سر اين پرنده كه در بخش جلو و از ناحيه گردن شكسته شده، 16 سانتى‏متر و قطر دور گردن آن 27 سانتى‏متر است. چشم‏هاى پرنده مدور و مردمك تيز آن دايره‏اى شكل است. پرهاى آن نيز با خطوطى شكسته و مورب كنده‏كارى شده، به گونه‏اى كه سر عقابى را با چشمانى باز و مراقب نشان مى‏دهد.


 


منابع: مجله باستانى‏شناسى و تاريخ، سال سیزدهم، شماره دوم، سال چهاردهم، شماره اول، سال 1378، علیرضا عسکری چاوردی، ص 67.


کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1091 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری