•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
حسينيه مشير


از آثار دوره قاجاريه در شيراز است كه توسط ابوالحسن خان مشيرالملك درسال 1292ﻫ..ق در محله سنگ سياه، در خيابان قاآنى و در ضلع شمالى منزل مسكونى مشيرالملك احداث شده است. اين حسينيه داراى نقشه‏اى مستطيل شكل است و از ضلع جنوبى به باغ مشيرالملك ارتباط داشته و از راه منزل مشيرالملك به مسجد مشيرالملك ارتباط داشته است. اين حسينيه مدتى به «دبيرستان سلطانى» تبديل شده بود و اكنون مسكونى است. در سردر ورودى حسينيه كاشى كارى جديدى صورت گرفته و نام «دبيرستان سلطانى» با قيد تاريخ 1308 بر آن نگاشته شده است. بر روى دو جرز سردر ورودى دو اسپره كاشى‌كارى شده قديمى با تصاوير گل و بته وجود دارد. در زير دو اسپره، دو لچكى قرار گرفته است. بر سردر اين حسينيه نيمه عرق‌چين و ترنج‏هايى وجود دارد كه از آجر ساخته شده‏اند و با كاشى فيروزه‏اى مزيّن گرديده‏اند. ازاره سنگى حجارى شده‏اى نيز در دو طرف سردر نصب شده است. بر فراز سردر، كتيبه‏اى است كه با خط ثلث بر سنگ، سوره توحيد نگاشته شده است و در پايان نيز تاريخ 1293ﻫ..ق ذكر گرديده است. درِ ورودى به يك هشتى گشوده مى‏شود كه سقف كوتاه آن داراى عرق چين آجرى و كاربندى است و در مركز آن نيز كتيبه‏اى مدورِ كاشى كارى شده‏اى وجود دارد كه بر روى آن با خط ثلث بر زمينه‏اى سياهرنگ عبارات «يا جبّار، يا منّان» نگاشته شده است. كف‌پوش اين دالان، آجر است. در كف اين دالان در كنار در ورودى، دريچه‏اى سنگى براى تنظيم قدرت و ميزان آب قرار دارد.

در ضلع غربى دالان، درى وجود دارد كه به اتاق فوقانى دالان و پشت بام متصل مى‏شود و در ضلع شرقى نيز درى وجود دارد كه به راهروى حسينيه متصل مى‏گردد. راهرو داراى سقفى با تير چوبى است.در سمت چپ راهرو ورودى، ايوانى با دو ستون چوبى قرار گرفته است. دو گوشواره نيز در ضلع شمالى و جنوبى اين ايوان قرار دارد. در اين گوشواره نقاشى‏هايى با گچ و رنگ روغن به همراه آياتى با خط ثلث نقش بسته است.برفراز ديوارهاى اتاق و در زير سقف، كتيبه‏هايى وجود دارد كه بر روى آنها، اشعار مذهبى و احاديث نگاشته شده است. هم اينك به وسيله بلوك سيمانى راه ورود به اتاق بزرگ و گوشواره‏ها مسدود گرديده است.در مجاورت اين بنا نيز ساختمانى دو طبقه با سه اتاق در طبقه اول و دو اتاق در طبقه دوم قرار دارد.

در ضلع جنوب غربى حسينيه نيز درى بزرگ و منبت‌كارى شده وجود داشته كه هم اينك از بين رفته است. در پشت اين در، دالانى قرار گرفته بوده كه در خروجى آن در كوچه دربند مشير گشوده شده و بر فراز آن كتيبه‏اى سنگى از مرمر سفيد آهكى قرار داشته كه با خط ثلث عباراتى بر روى آن نگاشته شده و در پايان نيز تاريخ 1290ﻫ..ق را قيد نموده است. بر فراز اين سردر، لچكى آجركارى  قرار داشته است.در فاصله در منبت‌كارى ضلع غربى و در خروجى در بند مشير، اتاقى براى تعزيه خوانان وجود داشته كه هم اينك از ميان رفته است و در جلوى آن حوض سنگى قرار داشته كه اكنون به شكل باغچه درآمده است.در ضلع جنوبى حسينيه عمارت چهار گوشى معروف به فين وجود دارد كه لچكى‏هايى از كاشى‌كارى و سنگ‏هاى حجارى شده در آن قرار گرفته است. هم اينك تنها بخشى از لچكى و جرز آن باقى مانده است.در ضلع شمالى حسينيه، ايوان يا شاه نشينى است كه دو ستون يك پارچه سنگى حجارى شده با نقش گل و بوته در آن قرار گرفته كه بر سر ستون‏هاى آن، صورت و نيم تنه چهار انسان كلاه به سر حجارى شده وجود دارد در حالى كه دست‏ها را بر كمر زده‏اند.در دو سوی ايوان، نيم‌ستون‏هايى از مشبك آجر و كاشى بر پايه‏اى سنگى جاى گرفته‏اند.

 

نماى خارجى ايوان ازاره‏هاى سنگى سرخ فام با تصاوير گل و بته است. بر پيشانى اين ايوان، سه هلال با كاشى هفت رنگ قرار داشته كه تصاوير سفر قيامت و حوادث كربلا بر آن نقاشى شده بود كه هم اينك از بين رفته است. در ميانه هلال فوقانى كه تصاوير كربلا نقش بسته و دو نيم هلال شرقى و غربى، اشعارى با خط سفيد بر كاشى مشكى نگاشته شده است. در ميانه اين اشعار، كتيبه‏اى ديگر قرار گرفته كه اشعار عربى خواجه نصير طوسى مشتمل بر نام چهارده معصوم بر روى كاشى آبى نگاشته شده كه هم اينك از بين رفته است.در داخل ايوان نيز گچبرى، نقاشى رنگ و روغن و آيينه‏كارى ديده مى‏شود. غزلى از حافظ نيز با خط ملا على ارسنجانى بر پوست نگاشته شده و در قابى شيشه‏اى قرار گرفته و در گرداگرد در امتداد يكديگر، جاى داده شده بودند كه هم اينك وجود ندارد.در سقف چوبى ايوان ترنجى بزرگ با مشبك كارى وجود دارد. در ديوارهاى ضلع غربى و شرقى نيز، طاقچه‏هايى گچبرى قرار دارند. بر جرزهاى كنار ايوان نيز آياتى از قرآن بر شيشه نگاشته شده است. ديواره‏اى شيشه‏اى نيز در جلو ايوان قرار داده شده است. هم اينك بر اثر آتش‏سوزى به جز طاقچه‏ها، ديگر بخش‏ها از بين رفته‏اند.

در جلو ايوان نيز حوض بزرگى وجود داشته كه هم اينك از بين رفته و تبديل به باغچه شده است. پلكانى نيز در جلو ازاره سنگى ايوان نصب شده است.در پشت اين ايوان نيز اتاق يا شاه‏نشينى قرار دارد كه به وسيله 5 پنجره ارسى به ايوان مرتبط است.در اين حسينيه سكويى به ارتفاع يك متر براى تعزيه‌خوانى وجود داشته كه هم اينك از بين رفته است. پشت بام حسينيه نيز شيروانى شده است. از ايوان اين حسينيه به جز دو ستون سنگى باقى نمانده است. اين بنا كه به صورت دو طبقه است، بيشتر فضاى آن يا مسدود شده و يا به صورت مخروبه درآمده است.اين حسينيه در ابتدا وسعت بيشترى داشته اما به تدريج از وسعت آن كاسته شده . در سال 1306 كرامت‏اله مشيرى نوه ابوالحسن خان به نام و ياد مادرش سلطان الحاجيه آن را تبديل به دبيرستان سلطانى نموده است.اين بنا در سال 67 ـ 1366 بر اثر آتش سوزى آسيب ديد و در سال 1368 به وسيله سازمان ميراث فرهنگى تعميراتى جزيى در آن صورت گرفت.اين بنا در تاریخ 28/1/1351 با شماره 910 در فهرست آثار ملى به ثبت رسیده است.

منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 499 / اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 73 / بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص 213 / تاريخ بافت قديمى شيراز، كرامت‏اللّه افسر، انتشارات انجمن آثار ملى، تهران، 1353، ص 208، 279 / حسينيه مشير، صادق همايونى، چاپ 1371 / دايرة المعارف بناهاى تاريخى ايران، مدارس و بناهاى مذهبى، كاظم ملازاده، مريم محمدى، سوره مهر پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1381، ص 131 / شيراز در گذشته و حال، حسن امداد، اتحاديه مطبوعاتى فارس، ص 212 / شيراز و فارس، اداره سير و سياحت و اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامى فارس، شيراز، 1371، ص 16.

کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1062 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری