•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
حمام قلعه باستانى ايزدخواست


 از آثار دوره صفوى است كه در ضلع غربى خيابان اصلى قلعه ايزدخواست نزديك به روستاى ايزدخواست و در مسير آباده ـ اصفهان بنا شده است. طول زير بناى اين حمام در حدود بيست متر و عرض زيربناى آن نيز ده متر مى‏باشد. در ورودى حمام در كوچه و در ضلع شمال شرقى صحن رختكن قرار دارد. رختكن حمام با مساحت 5×8×5/8 متر مربع داراى چهار رواق چشمه‏اى و يك طاق گنبدى شكل در وسط است كه بر روى چهار ستون سنگى قرار گرفته است. ارتفاع هر يك از ستون‏هاى سنگى 70 سانتى‏متر و طول قاعده هر ضلع سنگ ته ستون‏ها 50 سانتى‏متر و طول قاعده هر ضلع ستون‏ها در حدود 45 سانتى‏متر است. قاعده ستون‏ها مربع شكل بوده و نبش گوشه‏هاى آنها پخ شده است. فاصله داخل هر ستون سنگى با ستون مربع شكل 5/3 متر مى‏باشد. سقف گنبدى وسط رختكن بر روى طاق هلال رواق‏ها و چهار ستون سنگى به طور مدور و گنبدى طاق زده شده است.

وسط صحن رختكن حوض چند ضلعى به قطر 120 سانتى‏متر و ارتفاع 60 سانتى‏متر وجود دارد. ارتفاع گرداگرد حوض آب‏نما و پاگرد آن 20 سانتى‏متر و پهناى آن 30 سانتى‏متر مى‏باشد. كف رواق ها حدود 50 سانتى‏متر بالاتر از اطراف خارج از حوض ساخته شده است. ضلع جنوب غربى صحن رختكن به وسيله دالانى به صحن گرمخانه يا صحن شستشو متصل مى‏شود. مساحت اين گرمخانه 5/3×5/8 متر است كه در مغرب صحن رختكن ساخته شده است. مساحت خزانه حمام نيز 5/2×3 متر است كه در وسط قرار گرفته است و در ضلع شمالى آن نيز آب انبارى به مساحت 3×3 متر واقع شده است.دستشويى و نوركش‏خانه به شكل طاق چشمه‏اى طاق زده شده و با مساحت 5/2×3 متر در جنوب خزانه قرار گرفته و از طريق راهرو صحن رختكن و گرمخانه به پشت حمام و تون آن راه مى‏يابد. تون حمام در طرف مغرب حمام بوده و جلوى آن، محل هيزم و خاكستر حمام مى‏باشد. در ضلع شمالى آب انبار و داخل كوچه حمام چاهى جهت بهره‏بردارى آب حمام حفر شده كه عمق آن حدود 40 متر مى‏باشد. بر روى سطح جنوبى ستون سنگى شمال غرب صحن رختكن نگاشته شده است: «بسم‏اللّه الرحمن الرحيم. بعون اللّه تمام شده اين حمام به تاريخ غره شهر رجب المرجب ﺳﻨﮥ 1110». «آمرزيده باد كه هر كس وارد شود و روح آقا مختار «آقا محمد قرچقه» به فاتحه ياد كند».مصالح به كار رفته در ساختمان حمام در پى ديوارها سنگ، خاك رس و آهك مى‏باشد. در ديگر بخش‏هاى ساختمان نيز از آجرهاى مربع شكل و گچ ملاط و ساروج استفاده شده است. در روى ديوار گرمخانه، خزانه، آب‌انبار و حوض نيز از سيمان استفاده شده است.

منابع: تحقیقات میدانی / سرزمين و فرهنگ مردم ايزدخواست، حسين رنجبر، محمدرضا ايزدى، ابوالقاسم (عبداللّه) امينى، انتشارات آيات، 1373، ص 73.

کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (844 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری