•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
حمام وكيل


از بناهاى دوران كريم‏خان زند است كه در شيراز (در محله ميدان شاه)، جنب مسجد وكيل، (خيابان طالقانى) قرار گرفته است. حمام وكيل داراى مساحت 1350 متر و زيربنايى برابر با 1350 متر است.

اين حمام كه به عنوان حمام عمومى شهر شناخته مى‏شد، داراى چهار قسمت مرتبط به يكديگر است.

مدخل ورودى اين حمام هم اينك يك هشتى است كه در ابتدا وجود نداشته و در دوره پهلوى احداث شده است. اين هشتى داراى سقفى با گچ‏كارى برجسته است. پس از آن سربينه حمام به شكل هشت ضلعى منظم و وسيعى ديده مى‏شود كه بيشترين تزيينات را داراست. آهك‏برى‏هاى سقف و ديوارهاى اين قسمت مربوط به دوران كريم‏خانى بوده كه بيشتر به شكل طرح‏هاى گلدانى است اما در زمان قاجاريه، آثار زنديه كلنگى شده و قاجاريان بر روى آن آهك‏برى‏هايى به شكل داستان‏هاى اساطيرى (معراج حضرت رسول(ص)، داستان شيرين و فرهاد، داستان پيرزن و سلطان سنجر و داستان بيژن و منيژه) انجام داده‏اند. در حال حاضر نيز به جهت تنوع بيشتر طرح‏هاى قاجارى، يكى دو طرح زندى مرمت شده و در بقيه قسمت‏ها طرح‏هاى قاجارى حفظ شده‏اند. هورنور يا جامخانه‏هايى كه در سقف تعبيه شده‏اند، روشنايى اين قسمت را تأمين مى‏كنند. در اطراف اين سربينه، سكوهايى براى تعويض لباس ساخته شده و چهار حوض سنگى نيز جهت استحمام در آن وجود دارد. ستون‏هاى اين حمام از جنس سنگ گندمك گوگرددار و سخت است. اين ستون‏ها يك پارچه هستند و بر روى آنها به فرم مهندسى، مقرنس گچى كم عمق ديده مى‏شود ولى مقرنس آن برجسته است.

در وسط محوطه حوضی هشت ضلعی با دیواره‌هایی از سنگ‌های یکپارچه قرار دارد. در وسط این حوض فواره‌ای از همان نوع سنگ تعبیه شده است. این حوض 60 سانتی‌متر از کف اصلی سربینه پایین‌تر است. در جدار این سطح، فضاهای نیم متری در سنگ حجاری شده که جایگاه قرار گرفتن کفش‌هاست. بعد از این سطح، کف اصلی سربینه و صفه‌های اطراف آن قرار دارد که مخصوص استراحت و تعویض لباس‌ است. در یک سمت این محوطه راهرويى است كه به هشتى دوم منتهى مى‏شود. در كف حمام چندين رج آجر آب خورده كار شده و بين آنها ساروج ريخته‏اند تا فشار آب را تحمل كند.در دوران پهلوى حمام به دو بخش تقسيم شد. بخشى از آن سربينه حمام بود كه به زورخانه تبديل شد.در برزخ يا هشتى دوم كه به گرمخانه مى‏رود، قسمتى وجود داشته (در سمت راست ورودى هشتى دوم) كه ديوارى ضخيم، قطور و تو پُر بوده و در بالاى آن (در پشت بام) حوض آبى بوده كه آب حمام از آن‏جا تأمين مى‏شده، پس از تبديل سربينه به زورخانه، اين ديوار برداشته شد و راهى به خيابان طالقانى گشوده شد كه به در ورودى حمام تبديل گشت. هم اينك اين در مسدود شده است. پس از عبور از هشتى دوم به گرمخانه حمام وارد مى‏شويم كه داراى سه خزينه آب گرم، آب سرد و آب ولرم است. در زير اين خزينه‏ها كانال‏هايى به نام گربه‏رو جهت گرم كردن حمام وجود دارد. آبرسانى به اين حمام از طريق چاهى در ضلع غربى (گاو چاه) صورت مى‏گرفت. در زير خزينه اصلى (آب گرم) تون حمام قرار دارد. در كف حمام نيز گربه‏روهايى وجود دارد كه در بدنه ديوار به دودكش منتهى مى‏شود، اين گربه‏روها علاوه بر آن كه گرماى اضافى تون را به كف حمام منتقل مى‏كنند، دوده‏هاى ناشى از سوخت را نيز به بيرون هدايت مى‏كنند.

گرمخانه حمام نسبتاً بزرگ و وسیع است. پوشش طاق و گنبد این محوطه در میانه بر روی چهار ستون سنگی یکپارچه که به شیوه مارپیچی تراش خورده‌اند، قرار گرفته است. در زوایای دو ضلع شرقی و غربی گرمخانه دو شاه‌نشین نسبتاً بزرگ قرار گرفته که در وسط هر یک حوض سنگی فواره‌داری وجود دارد . این شاه‌نشین‌ها ویژه استحمام اعیان بوده است. در قسمت جنوبی گرمخانه سه خزینۀ آب است که خزینه میانی از دو تای دیگر بزرگ‌تر و مخصوص آب گرم و دو دیگر ویژه آب سرد و ولرم بوده است. در قسمت جنوب شرقی و غربی خزینه‌ها دو جایگاه بوده، معروف به «خلوتگاه» که ازارۀ آن مرمری است و دیوارهایش آهکبری زیبایی داشته است. در وسط نیز دو حوض سنگی فواره‌دار بوده که یکی از آنها از بین رفته است. هم‌چنین یک سنگ بزرگ سکومانند و چند حوضچه سنگی برداشت آب در حمام وجود دارد.در ته خزینۀ آب گرم، دو دیگ بزرگ مسی وجود دارد که مربوط به زمان بعد از دوران زندیه است. دیگ‌های اصلی و هفت‌جوش حمام از میان رفته و دیگ‌های جدید برای گرم کردن آب جایگزین آنها شده است. در زمان پهلوى برخى از قسمت‏هاى حمام به نمره خصوصى تبديل شد، چنان كه از دو شاه‏نشين قرينه با دو حوض سنگى موجود در فضاى حمام، شاه‏نشين سمت راست به نمره خصوصى تبديل شد. هم‌اينك حوض سنگى آن از بين رفته است. دو شاه‏نشين اختصاصى ديگر پس از اين دو شاه‏نشين وجود دارد كه شاه‏نشين سمت راست در طرفين خزينه‏ها، به نمره خصوصى تبديل شده بود.حمام وكيل كه به علت تغيير وضع حمام‏هاى عمومى از صورت قبلى خارج شده بود، در سال 1351 توسط اداره باستان‏شناسى مورد مرمت و تعمير قرار گرفت. مرمت نهايى اين بنا در سال‏هاى اخير توسط سازمان ميراث فرهنگى فارس صورت گرفت و پس از آن به چايخانه و سفره‌خانۀ سنتی تبديل شد. هم‌اينك نيز از اين مكان به عنوان رستوران استفاده مى‏شود. اين بنا در تاریخ 13/3/1351 با شماره 917 در فهرست آثار ملى ايران به ثبت رسيده است.

منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 505 / اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 60 / دايرة المعارف بناهاى تاريخى ايران در دوره اسلامى، بناهاى عام‏المنفعه، كاظم ملازاده، مريم محمدى، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1379، ص 154 / شيراز در گذشته و حال، حسن امداد، اتحاديه مطبوعاتى فارس، ص 201 / شيراز و فارس، اداره سير و سياحت و اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامى فارس، شيراز، 1371، ص 30 / گنجنامه، فرهنگ آثار معماری اسلامی ایران، دانشگاه شهید بهشتی با همکاری روزنه، 1383، ج 18، ص 76 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 142 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ج 2، ص 207.
کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1136 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری