•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
خانه زينت‏الملوك


از خانه‏هاى قديمى شيراز است كه در خيابان لطفعلى خان زند بالاتر از خيابان درب شيخ و در ضلع غربى نارنجستان قوام قرار دارد. اين خانه متعلق به خاندان قوام‏الملك بوده و به خانه زينت‏الملوك معروف است. اين عمارت كه به فاصله يك كوچه از نارنجستان قوام قرار گرفته است و به وسيله يك راه زيرزمينى بدان مرتبط بوده «اندرونى قوام» و محل رفت و آمد محارم قوام بدان جا بوده است.

هم‌چنين اين خانه به سبب سكونت خانم زينت الملوك قوامى (دختر قوام الملك چهارم) به خانه خانم زينت الملوك مشهور شده است. اين بنا با زير بنايى برابر با 2768 مترمربع و مساحتى برابر با 3290 مترمربع از آثار بر جاى مانده دوره قاجاريه است. ساخت اين بنا در حدود سال 1290ﻫ..ق به وسيله على محمدخان قوام الملك دوم (نوه حاج ابراهيم خان كلانتر اعتماد الدوله شيرازى) آغاز گرديد و در سال 1302ﻫ..ق به وسيله محمد رضا خان قوام الملك سوم به پايان رسيده است. درِ ورودى اين خانه، معرق كارى شده است. در كنار درِ ورودى منزل دو سكوى نشيمن سنگى به ارتفاع 70 سانتى‏متر وجود دارد. در كنار اين دو سكو نيز تصوير دو سرباز با لباس قاجارى در حالى كه اسلحه به دست دارند، بر سنگى به ارتفاع 130 سانتى‏متر نقر شده است. برفراز سر در ورودى نيز كتيبه‏اى سنگى قرار دارد كه در انتهاى آن تاريخ 1300ﻫ..ق حك شده است. پس از گذر از در ورودى اين خانه، يك هشتى وجود دارد. در سمت چپ اين هشتى، درگاه ورودى به حياط خانه وجود دارد. روبه‏روى اين درگاه، اتاقك كوچكى واقع شده كه محل استقرار نگهبان مى‏باشد. در حياط اين بنا علاوه بر ازاره‏هاى سنگى حجارى شده و مشبك كارى شده، دو باغچه زيبا، يك حوض بزرگ كه از شش قطعه سنگ يكپارچه تشكيل شده و يك حوض كوچك وجود دارد. اين خانه در چهار جبهه حياط داراى فضاست. اندرونى قوام داراى يك محور اصلى طولى است كه در امتداد آن و در ضلع غربى يك اتاق بزرگ ارسى پنج دركَى (تالار آينه) قرار دارد.

كاشى كارى هفت رنگ هلالى شكل كه در پيشانى بالاى ساختمان قرار گرفته است، از زيبايى خاصى برخوردار است. در اين كاشى كارى تصاوير خورشيد، دو فرشته، دو شير شمشير به دست، همراه با آيه «نصر من اللّه و فتح قريب» مشاهده مى‏شود. در اطراف اين حياط، ازاره ديوارها كه از سنگ گندمك و با نقوش گل و بوته تزيين شده و برخى به صورت پنجره‏هاى مشبك ساخته شده‏اند، جهت تهويه هوا و روشنايى زيرزمين نيز مورد استفاده واقع شده‏اند. اين بنا داراى بيش از 20 اتاق است. اين اتاق‏ها علاوه بر گچبرى و نقاشى و آيينه‏كارى زيبا و نفيس، در طبقه اول در ضلع شمال، غرب و جنوب به يكديگر نيز راه دارند. به گونه‏اى كه مى‏توان بدون وارد شدن به حياط، از جنوبى‏ترين اتاق به شمالى‏ترين آنها راه پيدا كرد.

كف راهروهاى طبقه اول اين ساختمان پوشيده از كاشى‏هاى خوش نقش و نگار آبى رنگ و نيز كاشى هفت‌رنگ با نقش منظره است. بدنه و ديواره‏هاى اتاق پنج‏درى ضلع شمالى و نيز سقف و دو گوشواره تالار آينه ضلع غربى، آيينه‏كارى شده است. سقف چوبى اتاق‏ها با نقاشى تصاوير گوناگونى از حيوانات، پرندگان و گل و بوته آراسته شده است. تالار اصلى ساختمان در ضلع غربى آن واقع شده است. اين تالار داراى نقاشى‏ها و آيينه كارى‏هاى زيبايى است. در بخش‏هايى از آن و نيز در برخى از اتاق‏هاى اين بنا، تصاويرى از زنان و كودكان اروپايى مشاهده مى‏شود كه نشان دهنده تأثير پذيرى معمارى قاجاريه از معمارى و هنر اروپايى است. اين اتاق كه به سال 1302ﻫ..ق آيينه‏كارى شده است، از شكوه و زيبايى چشمگيرى برخوردار است.

در جبهه روبه‌روى تالار آينه، يك تالار تابستانه قرار دارد. با عقب كشيده شدن اين تالار در سر دونبش، دو نيم‌ستون مشبك كاشى با هلالى سرستون مقرنس كارى شده و پايه ستون گلدانى سنگى حاصل شده كه در پشت آنها دو اتاق سه درى واقع شده است. در ميان حياط به وجود آمده بين اين دو سه درى و تالار تابستانى حوضى سنگى قرار گرفته است. در پشت سه درى‏ها و در ضلع جنوبى و شمالى تالار تابستانى اتاق ديگر وجود دارد. سه درى و اتاق جنوبى هم اكنون تبديل به كتابخانه اهدايى عبدالعلى دستغيب گرديده است. زيرزمين ضلع شرقى بنا كه به تازگى مرمت شده است، به وسيله يك هشتى كه در زير كوچه احداث شده، به نارنجستان قوام ارتباط دارد. اين زيرزمين هم اينك تبديل به نگارخانه فارس شده است. اندرون هم چنين يك حياط كوچك‏تر ديگر نيز دارد كه دو دستشويى در آن قرار گرفته است. زيرزمين بزرگ اين خانه كه در سه ضلع جنوب، غرب و شمال بنا قرار دارد از طريق چهار راه پله به صحن حياط راه مى‏يابد. بخشى از اين زيرزمين كه ديوارها و سقف آن همگى آجركارى شده است، در گذشته به عنوان اسلحه‏خانه مورد استفاده قرار مى‏گرفته، بخشى ديگر كه از اتاق‏هاى متعدد تشكيل شده بوده نيز به عنوان محلى جهت نگهدارى مواد غذايى مورد استفاده قرار مى‏گرفته است. در بخش ميانى زير زمين جايگاهى جهت استراحت در فصل تابستان در نظر گرفته شده كه تزيينات آجركارى در آن به كار رفته است. در حال حاضر اين زيرزمين داراى دو در، يكى در جنوب شرقى و ديگرى در شمال شرقى است.

 اين بنا از سال 1373 در اختيار بنياد فارس‏شناسى قرار گرفت و با همكارى سازمان ميراث فرهنگى و اعتبارات استانى و كمك‏هاى مردمى مرمت آن آغاز شد. زيرزمين اين خانه در سال 1374 با مرمت و تجهيز به «نگارخانه فارس» تبديل شد كه به طور مرتب آثار هنرمندان فارس و ايران و ديگر كشورها در آن به نمايش گذاشته مى‏شد كه هم اينك تبديل به موزه تاریخ فارس (---> موزه تاریخ فارس) شده است. هم‏چنين سالن و اتاق گوشواره شمالى در طبقه دوم به تالار موسيقى، كنفرانس و سالن نمايش فيلم تبديل شده است.خانه زينت‏الملوك كه هم اينك محل استقرار دفتر بنيادفارس‏شناسى است، دربرگيرنده مركز انجمن‏هاى دوستداران محيط زيست فارس، هنرمندان جوان فارس، دوستداران ميراث فرهنگى فارس، فرهنگ و ادب فارس، عكس، گرافيك و نيز انجمن حمايت از حقوق كودكان فارس و نیز کتابخانه تخصصی تاریخ و هنر مى‏باشد.ساختمان بنياد فارس‏شناسى (خانه زينت الملوك) در تاریخ 1352 با شماره 938 در فهرست آثار ملى ايران به ثبت رسيده است.

منابع: بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص 248 / تاريخ بافت قديمى شيراز، كرامت‏اللّه افسر، انتشارات انجمن آثار ملى، تهران، 1353، ص 287 / تحقیقات میدانی / شيراز شهر جاويدان، على سامى، انتشارات نويد شيراز، 1363، ص 599.

کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (2562 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری