•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
خانه نصيرالملك


از خانه‏هاى دوران قاجاريه در شيراز است كه در محله گودعربان، در مجاورت خيابان لطفعلى‏خان زند و در كنار مسجد نصيرالملك واقع شده است.

اين خانه بخشى از مجموعه بزرگ جلو خان (فضايى شبيه به ميدان) حمام، آب انبار و مسجد بوده كه توسط حاجى ميرزا حسنعلى خان نصيرالملك، فرزند سوم حاجى قوام‏الملك و از حاكمان فارس در دوره قاجاريه، ساخته شده و هم اينك جلو خان و حمام آن تخريب شده است.

اين خانه داراى دو حياط شمالى و جنوبى است كه يك محور اصلى طولى دارد كه در راستاى آن، اندرونى و اتاق بزرگ ارسى آن و بيرونى و اتاق ارسى بيرونى قرار گرفته است. از اين مجموعه، تنها اندرونى خانه و اتاق ارسى چليپاشكل آن باقى مانده و بيرونى تبديل به كلانترى نیروی انتظامی شده بود و فعلاً متروک است. ورودى خانه در ابتدا در يك جلو خان قرار داشته كه با احداث خيابان، جلوخان، هشتى و بخشى از پله ارتباطى به اتاق‏هاى جانبى اندرونى نيز تخريب شده است.

آن چه هم اكنون از منزل نصيرالملك باقى مانده است شامل تالار اصلى (تالار آيينه)، قسمتى از حياط اندرونى، بيرونى و زيرزمين است. پس از عبور از يك راهروى كوچك با تزيينات گچبرى به رنگ سبز يشمى اتاق كوچكى قرار دارد كه به تالار آيينه منتهى مى‏شود. اين تالار كاملا به صورت قرينه ساخته شده است. در دو ضلع شمالى و جنوبى اين تالار دو درك بزرگ ارسى سراسرى با گره چينى‏هاى ظريف و شيشه‏هاى رنگى كه به دو حياط اندرونى و بيرونى ارتباط دارد، وجود دارد. تالار داراى سه فضا شامل يك شاه نشين مركزى و دو اتاق در دو سمت آن است. در مقابل هر كدام از اين فضاها يك جفت ستون با تزيينات آيينه‏كارى وجود دارد و از دو طرف با درك‏هايى ارسى به دو اتاق مجاور باز مى‏شود، كليه درهايى كه از اتاق‏ها به تالار آينه باز مى‏شوند، چوبى بوده و نقاشى شده‏اند. اين دو اتاق كوچك احتمالاً محل خدمتكاران جهت پذيرايى از مهمانان در تالار بوده است. طبقه دوم بنا، بر روى اين اتاق‏ها واقع شده است، اما تالار يك طبقه و سقفش به اندازه دو طبقه مرتفع است. در طبقه دوم در دو طرف شرق و غرب، دو اتاق كه از طريق سه درك (ارسى) به تالار اصلى ديد دارند، احداث شده است. اين اتاق‏ها احتمالاً به منظور حضور غير مستقيم خانم‏ها در مراسم و مهمانى‏هاى تالار ساخته شده است. پشت اتاق‏هاى جنب تالار در هر طرف راهرويى وجود دارد، راه پله طبقه دوم در اين راهروهاست. يكى از اين پله‏ها در جريان خيابان سازى خراب شده و اكنون در بازسازى و مرمت جديد اين راه پله و قسمتى از هشتى ورودى منزل ساخته شده است. در اضلاع جنوبى و غربى حياط بيرونى ساختمان‏هايى جهت استقرار مستخدمين و خدمه احداث شده است.

منزل نصيرالملك داراى زيرزمين وسيع و پيچ در پيچى است كه قوس‏ها و نورگيرهاى مشبك سنگى زيبايى دارد. اين مشبك‏هاى سنگى به همراه تزيينات پيچك و گلدان، ارسى‏هاى گره‌چينى با شيشه‏هاى رنگى، طاق‏هاى اطراف و حوض مستطيل شكل بزرگ مقابل تالار، به تالار زيبايى بخشيده است.

تزيينات گچ و آينه عمده‏ترين تزيينات منزل نصيرالملك را تشكيل مى‏دهند. اتاق‏هاى طبقه دوم داراى دو رديف طاقچه با تزيينات گچ و آينه است. تالار و اتاق‏ها شامل طاقچه‏ها، رف‏ها با تزيينات گچ و آينه با نقوش تركيبى ايرانى و اروپايى است. سقف در دو طبقه به صورت تخت كوبى و داراي نقاشي‏هايي به سبك اروپايي است. در نقاشى‏ها، تصاوير خانه‏ها، كليساها و چهره‏هاى اروپايى ديده مى‏شود. در امتداد جنوبى راهرو شرقى كنار تالار اصلى گاو چاهى قرار دارد كه هنوز قسمت‏هايى از حوض و راه جلو چاه باقى مانده است. در سال‌های اخیر این خانه توسط سازمان میراث فرهنگی فارس مرمت شده است و اکنون از آن به عنوان پایگاه پژوهش بافت قدیم شیراز استفاده می‌شود.  اين خانه در سال 30/2/1354 با شماره 1068 در فهرست آثار ملی به ثبت رسيده است.

منابع: تاريخ بافت قديمى شيراز، كرامت‏اللّه افسر، انتشارات انجمن آثار ملى، تهران، 1353، ص 279 / تحقیقات میدانی / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 163.
کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1249 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری