•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
ديوانخانه


 در شهر شیراز و نزديك ارگ كريم‏خانى، در ابتداى خيابان 22 بهمن و در پشت ساختمان مربوط به اداره مخابرات، عمارت ديوانخانه قرار گرفته است.اين بنا با مساحتى برابر با 840 متر مربع از آجر و سنگ ساخته شده و از آثار دوره زنديه است و در واقع يكى از وزارتخانه‏هاى كريم‏خان زند بوده است.ديوانخانه در ابتدا حياط بزرگى بود كه تا باغ نظر امتداد مى‏يافت. در اين ديوانخانه، عمارتى بنا شده است كه داراى ايوان مركزى بزرگى با سقفى بلند و مسطح است و دو ستون يكپارچه مرتفع نيز در جلو آن قرار داشته است. آقامحمدخان قاجار اين دو ستون را به تهران منتقل كرد و در كاخ گلستان نصب نمود و به جاى اين دو، دو ستون چوبى در آن محل نصب كرد. سقف اين ايوان از نوع تخت و قاب‏بندى بود كه اكنون به‏طور كامل ريخته و سقف سوم يعنى خرپشته نمودار شده است. در دو طرف ايوان، دو راهرو وجود دارد.در دو طرف تالار اتاق‏هايى بنا شده كه محل انجام امور دفترى خاندان زنديه بوده است. اين اتاق‏ها از بيرون پله ندارند و ارتباطشان از طريق راهرو است. بر روى راهروها، اتاق‏هايى وجود دارد كه داراى طاق و تويزه است. بر روى طاق‏ها پوشش مقرنس وجود دارد كه روى آن نقاشى شده است.

 در انتهاى ايوان يك فرورفتگى وجود دارد كه نام آن شاه‏نشين است و به صورت يك كانه‏پوش است. در جوار اتاق اصلى، پستو قرار گرفته است. پنجره‏هاى اتاق‏ها كار گره است. در جلو تالار نيز، بر روى سنگ‏هاى بزرگ و صيقلى، تصاوير جنگ رستم و اشكبوس حجارى شده است. هم‌چنين در دو طرف آن، تصوير دو شير و دو باز حجارى شده است. چندين اندود گچ بر روى نقاشى‏هاى دوره زنديه در زمان قاجار و پهلوى انجام شده است. در جلو عمارت نيز، دو حوض بزرگ ساخته شده است.اين بنا هم اينك آبادانى ابتدايى خويش را از دست داده و در حياط بزرگ آن، ساختمان پست، مخابرات و بانك ملى احداث شده و تنها عمارت و بخش كوچكى از حياط آن باقى مانده است. هم‌اینک ادارۀ پست جهت اجرای طرح احیاء مجموعه زندیه تخریب شده است و سازمان میراث‌ فرهنگی و گردشگری فارس به مرمت و بازسازی آن مشغول است. عمارت ديوانخانه  در زمان قاجاريه، مركز پست و تلگراف هند و اروپا بوده است. مقرنس‏كارى، حجارى، نقاشى‏هاى دوران زنديه و به‏ويژه نقاشى مكتب شيراز، ويژگى‏هاى معمارى و هنرى اين بنا مى‏باشد. اين بنا در دوران قاجاريه ـ پهلوى و جمهوری اسلامی مورد مرمت قرار گرفت و در سال 1349 با شماره 914 در فهرست آثار ملى به ثبت رسيد.

منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 537 / بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص 143 / تاريخ بافت قديمى شيراز، كرامت‏اللّه افسر، انتشارات انجمن آثار ملى، تهران، 1353، ص 217، 218، 276، 278، 212، 232 / شيراز و فارس، اداره سير و سياحت و اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامى فارس، شيراز، 1371، ص 32 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 140 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ج 2، ص 239.
کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (965 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری