•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
سد


 سد يا بند يكى از عوامل مهم آبادانى و گسترش كشاورزى بوده و به عنوان عاملى در جهت جمع‏آورى، ذخيره و تأمين آب و انرژى مورد نياز بخش‏هاى مختلف هر منطقه مورد استفاده قرار مى‏گيرد. هم چنين نقش مؤثرى در كنترل آب‏هاى طغيانى و اثرات تخريبى آن، جلوگيرى از فرسايش بستر رودخانه، بالا بردن سطح آب‏هاى زيرزمينى و افزايش ذخيره آبزيان رودخانه دارد. هم‌چنين محوطه آن  به عنوان تفريح‏گاه نيز مورد استفاده قرار می‌گیرد.سدهاى قديمى ايران از نظر شكل و ساختار به سه گروه اصلى تقسيم مى‏شود: سدهاى وزنى، سدهاى قوسى و سدهاى پشت بنددار.براى انتخاب محل و ساخت سد، توجه به عواملى هم چون مقدار جريان آب رودخانه در فصول مختلف سال، شكل و عرض بستر رودخانه در محل برپايى سد، جنس بستر و زيربستر رودخانه در محل برپايى سد، دسترسى آسان به مصالح ساختمانى، امكان انحراف موقت آب رودخانه، سهولت انتقال آب مخزن سد و... ضرورى است.جنس بستر و زير بستر رودخانه، از اهميت ويژه‏اى برخوردار است.

 بسترهاى صخره‏اى و بسترهايى كه داراى طبقات غيرقابل نفوذ هستند، مناسب سد سازى بوده، اما بسترهاى رسوبى و قابل نفوذ، براى سد سازى مناسب نيستند. عمده مصالح سدهاى قديمى ايران شامل سنگ ـ در انواع تراشيده، قلوه و طبيعى كوهستان ـ آجر و ملاط ساروج و شفته آهكى بوده است. براى ساخت سد ابتدا ديوارهاى بيرونى سد و در مواردى تأسيسات آبگيرى آن با سنگ‏هاى تراشيده يا آجر قدرى بالا آورده مى‏شده و سپس ميانه آنها را با ملاط ساروج و قلوه سنگ پر مى‏كردند و اين كار را تا رسيدن به تاج سد تكرار مى‏كردند. در ديواره سدهاى هخامنشى و ساسانى، قطعات سنگ‏هاى تراشيده، به وسيله بست‏هاى فلزى به يكديگر و توسط ملاط ساروج از پشت به هسته مركزى متصل شده‏اند و به صورت حجمى يكپارچه درآمده‏اند. ملاط به كار رفته در سد سازى، به جهت مجاورت دايمى آن با آب و رطوبت بايد مقاومت زيادى داشته باشد. به همين منظور، از نوعى ملاط آهكى بنام ساروج استفاده مى‏شود. شكل و نماى بيرونى سد، براساس شكل و ابعاد بستر رودخانه و هم چنين نوع سد (وزنى، قوسى، پشتبنددار) تعيين مى‏شده است.با توجه به مقدار جريان آب رودخانه، متغير بودن سطح آب مخزن سد، نوع و كاركرد سد و هم‌چنين تحت فشار بودن طبقات زيرين آب درياچه سد، آبگيرى به طرق مختلف در سد انجام مى‏گيرد.يكى از شيوه‏هاى پيشرفته آبگيرى از سد، ايجاد برج‏هاى آبگير در ديواره سدهاست. اين برج‏ها شبيه چاه‏هايى است كه از سطح تاج سد تا انتهاى تحتانى ديواره ادامه داشته و در ارتفاعات مختلف توسط حفره‏هايى به درياچه سد و در بخش تحتانى با حفره‏اى به پايين دست سد راه مى‏يافت.

منابع: دايرة المعارف تاريخى ايران در دوره اسلامى، بناهاى عام‏المنفعه، كاظم ملازاده، مريم محمدى، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1379، ص 17.

کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (954 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری