•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
سراى مشير


سراى مشير يا سراى گلشن از آثار دوره قاجاريه در شيراز است كه در انتهاى جنوبى بازار وكيل و در گوشه شرقى آن قرار گرفته است.

اين سرا كه داراى طرح و نقشه‏اى چند ضلعى است، توسط ميرزا ابوالحسن خان مشيرالملك احداث شده است. سردر ورودى سراى مشير، داراى دو طبقه كاشى‏كارى شده است كه چند لچكى نيز در آن قرار دارد. در بالاى آن نيز، به جهت نورگيرى حجره‏هاى طبقه دوم سرا، پنجره‏اى مشبك از آجر قرار گرفته است.رخ بام نيز از قطعات سنگ يكپارچه تهيه شده است. در دو طرف نماى سردر ورودى، دو اسپره كاشى‏كارى شده وجود دارد و بالاتر از آن، مقرنس‏هايى از كاشى قرار گرفته است. در زير آن كتيبه‏اى كاشى‏كارى شده با زمينه لاجوردى و خط نستعليق عبارت «سراى گلشن بناى مرحمت پناه حاجى ميرزا ابوالحسن خان مشيرالملك شيرازى» را نشان مى‏دهد. در پايين كتيبه، دو سنگ مرمرى قرار گرفته كه بر روى آنها در سه سطر عباراتى در بيان اهداف تأسيس سرا و وقف آن بر امام حسين(ع) حجارى شده است و در پايان نيز تاريخ 1282ﻫ..ق قيد شده است. در دو طرف اين دو سنگ، دو حاشيه كاشى‏كارى مزيّن به شاخ و گل و برگ، قرار گرفته است.

دو پله از دو تخته سنگ يكپارچه، در ورودى اين سرا به سوى دالان ورودى قرار دارد. در عرق‏چين سقف دالان ورودى ترنج‏هايى بر روى قطعات كاشى‏كارى وجود دارد.

سراى مشير داراى دو طبقه است كه كف پوش طبقه اول از قلوه سنگ و طبقه دوم سنگ و آجر است. در هر طبقه حجره‏هايى وجود دارد و در جلو حجره‏هاى طبقه دوم ايوانى قرار گرفته است. حجره‏هاى طبقه دوم يكتو هستند و جرزهاى لچكى‏هاى آن كاشى‏كارى شده است.مدخل ورودى سرا، كانه‌پوش بزرگى است كه به يك شاه‌تويزه تكيه كرده است.حجره‏هاى طبقه يا اشكوب اول، تو در تو مى‏باشد و به وسيله راهرويى به حياط متصل مى‏شوند. اين حجره‏ها داراى درهاى چوبى منبت و مشبكى هستند كه از چوب ساج ساخته شده‏اند. سه رشته پلكان در دو ضلع مختلف طبقه اول را به طبقه دوم متصل مى‏كند.

 طبقه يا اشكوب دوم در لبه ايوان داراى فخرمدين است. اين بنا خود به شكل هشت ضلعى است كه اتاق‏ها در هشت ضلع آن قرار گرفته است.در وسط حياط نيز يك حوض بزرگ چهار ضلعى قرار دارد كه لبه و پاشويه آن از سنگ‏هاى يكپارچه ساخته شده است و در آن سه فواره وجود دارد. در دو طرف اين حوض، باغچه‏هايى قرار گرفته است و در آن درخت نارنج پرورش يافته است.در ضلع شمالى اين سرا، در فضاى بسته هشت ضلعى، تالارى قرار گرفته كه داراى سقف مرتفعى است كه كاشى‏كارى و مقرنس‏كارى شده است. در وسط گنبد آن نيز، بادگيرى وجود دارد كه در دهانه آن اشعارى مشتمل بر نام چهارده معصوم، با خط نستعليق بر روى كاشى نگاشته شده است. حد وسط و زير بادگير حوض سنگى هشت گوشى قرار دارد و سه حجره نيز در سه ضلع شمال، شرق و غرب تالار وجود دارد كه با دو ارسى به تالار گشوده مى‏شود. اين ساختمان در زمان پهلوی دوم مدتى در اختيار سازمان جلب سياحان فارس قرار گرفت. آنها نيز در اين محل قهوه‏خانه‏اى به سبك قهوه‏خانه‏هاى قديمى احداث نمودند كه هم اينك تبديل به حجره فروش گليم فرش و لباس عشايرى شده است.در ضلع جنوبى حياط نيز تالار و  اتاق‏هايى در بخش‏هاى بالا و پايين قرار دارد. در ضلع شرقى و غربى حياط، مغازه‏ها و راهروهايى وجود دارد كه درِ مغازه‏ها همگى ارسى‏هاى چوبى است كه با شيشه‏هاى رنگى تزيين شده است.

 معمارى اين بنا برگرفته از معمارى كاروانسراهاى صفوى است.در زمان پهلوى كاشى‏هاى ريخته و درك‏هاى فرسوده و شكسته اين بنا مرمت شد. اين بنا با رنگ زرد و طرح‏هاى گلدانى معرّف سبك اختلاط است كه در زمان قاجاريه رايج شده بود.

سراى مشير علاوه بر يك ورودى در ضلع جنوب غربى، درى ديگر نيز در ضلع جنوب شرقى دارد كه به بازار نو مشير گشوده مى‏شود که هم اکنون به بازاری مکمل تبدیل شده است. هم‌اینک در مغازه‌های این سرا صنایع دستی فارس و ایران عرضه می‌شود.اين بنا در تاریخ 28/5/1347 با شماره 424 در فهرست آثار ملى به ثبت رسیده است.

منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 502 / بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص 261 / چهار بازار قديمى در فارس، اللّه‏قلى اسلامى، چاپ كورش، شيراز، بى تا، ص 31 / فارسنامه ناصرى، حاج ميرزا حسن حسينى فسايى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، اميركبير، تهران، 1367، ج 2، ص 1226 / گنجنامه، فرهنگ آثار معماری اسلامی ایران، دانشگاه شهید بهشتی با همکاری روزنه، 1381، ج 9 و 10، ص 16 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 132.
کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (940 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری