•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
غار شاپور


 غارى است كه در فاصله تقريبى 6 كيلومترى تنگ چوگان به طرف شمال در سينه كوهى قرار گرفته است و به جهت قرار گرفتن مجسمه شاپور در آن به غار شاپور معروف شده است.اين غار عميق با بیش 7 متر ارتفاع از سطح زمین، در حدود يك كيلومتر درازا دارد. طول دهانه اين غار در گذشته 16 متر بوده اما هم اينك، پس از برپا شدن دوباره مجسمه شاپور در غار، دهانه غار بزرگ‏تر گرديده و در حدود 30 متر عرض و 20 متر ارتفاع دارد. هرچه به درون غار نزديك‏تر شويم، ميزان عرض و ارتفاع دهانه غار كاهش مى‏يابد.سطح غار داراى پستى و بلندى است و حفره‏هاى حوض‌مانندى درون آن وجود دارد. صعود به درون غار به علت قرار گرفتن در بالاى كوه آسان نبوده، اما هم اينك اين سطح هموار شده و 230 پله سنگى با نرده‏هاى آهنى اطراف آن احداث شده كه به راحتى مى‏توان به درون غار رفت. درون غار مجسمه شاپور قرار گرفته و پشت سر مجسمه از ريزش قطرات آب گودالى به شكل حوض ايجاد شده است.

مجسمه شاپور: در درون غار شاپور قرار گرفته است. مجسمه شاپور كه از آثار باقى مانده دوره ساسانى است، از قطرات و مواد رسوبى است كه از سقف غار به تدريج چكيده و تشكيل استالاكتيت و استالاكميت داده، ستون سنگى بزرگى در وسط غار، نزديك به در ورودى غار ايجاد كرده و به وسيله حجارى به گونه مجسمه شاپور، پادشاه دوم ساسانى درآمده است.اندازه دور سر اين مجسمه 320 سانتى‏متر، درازى ابرويش 30 سانتى‏متر، درازى چشمش 18 سانتى‏متر، درازى بينى‏اش 30 سانتى‏متر، درازى سبيلش 80 سانتى‏متر، دور گردنش 230 سانتى‏متر، پهناى شانه‏اش 240 سانتى‏متر، دور بازويش 150 سانتى‏متر، دور سينه‏اش  40 سانتى‏متر، دور مچ دستش 100 سانتى‏متر، دور كمرش 305 سانتى‏متر، دور رانش 250 سانتى‏متر، درازى كفشش 110 سانتى‏متر، پهناى كفشش 60 سانتى‏متر، بلندى مجسمه‏اش 7 متر و وزنش در حدود سى‏تن است.

اين مجسمه يك بار سرنگون شد، اما تاريخ سرنگونى‏اش به درستى معلوم نيست، برخى بر اين باورند كه اين حادثه پس از قرن هشتم هجرى كه حمدالله مستوفى آن را استوار ديده است، اتفاق افتاده است.اين مجسمه كه سال‏ها در گودالى به عمق چهار متر قرار گرفته بود، در سال 1337 توسط سپاه جنوب و با يارى افسران مهندس و اداره باستان‏شناسى فارس و انجمن آثار ملى، دوباره برپا شد.مقدسى پيرامون غار شاپور و مجسمه شاپور مى‏نويسد: «در يك فرسخى نوبندگان است و هيكل عظيم شاپور دهانه غار است و تاجى بر سر دارد. پشت سر او آبى است راكد و منفذى ندارد و باد سختى در آن جا مى‏وزد. طول آن هيكل يازده زراع است و ساق پايش سيزده وجب و سه برگ جلو پاى او حجارى شده است».

حمدالله مستوفى مى‏نويسد: «بر ظاهر، نسبتاً مردى سياه است به هيكل بزرگ‏تر از مردى. بعضى مى‏گويند طلسمى است و برخى گويند مردى بود كه خداى تعالى آن را سنگ گردانيده، شاهان آن ولايت او را معزز و مكرم دارند و به زيارتش روند و روغن مالند».

اين مجسمه در تاریخ 15/10/1310 با شماره 159 در فهرست آثار ملى به ثبت رسيده است.

منابع: اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 128 / تمدن ساسانى، على سامى، دانشكده ادبيات دانشگاه پهلوى، 1342، ج 2، ص 154 / لغتنامه دهخدا، على‏اكبر دهخدا، انتشارات دانشگاه تهران، 1372، ج 10، ص 14566 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 187.

کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1014 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری