•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
قبر خواجه عمادالدين محمود


 قبر خواجه عمادالدين محمود يا تكيه مشرقى، در ضلع غربى دروازه قرآن شيراز، در كنار مقبره خواجوى كرمانى و در دامنه كوه صبوى قرار دارد.بالاتر از مقبره خواجو، سه غار وجود دارد كه در دهانه يكى از غارها، طاقى منبرى از نوع كجاوه‏اى از سنگ و آجر زده شده است كه مقبره خواجه عمادالدين محمود وزير شاه شجاع (متوفى 838ﻫ..ق) مى‏باشد. ارتفاع این طاق 12 متر است.قبر خواجه عمادالدين داراى سنگى مايل به رنگ سرخ است و كتيبه‏اى از سده نهم هجرى بر آن قرار دارد كه عباراتى بر روى آن نقر شده است. در پيرامون سنگ قبر نام دوازده امام نقش بسته است.

در كنار غار نقش برجسته‏اى به سبك ساسانيان از نبرد رستم با شير ديده مى‏شود كه به دستور حسينعلى ميرزا فرمانفرماى فارس در سال 1218ﻫ..ق حجارى شده است.در كنار آن نيز نقش برجسته ناتمامى از فتحعلى شاه قاجار و دو پسرش كه گويا يكى از آنها حسين‏على ميرزا حاكم فارس و ديگرى حسن‏على ميرزا برادر او و حاكم كرمان است، به يادگار از حكومت چند ساله‏اش در شيراز، حجارى شده است و در دو طرف آن دو پيلك (نيم ستون كه در ديوار كار شده باشد) به سبك ستون‏هاى زنديه ساخته شده است.ضلع پايين اين ناحيه، مصلى خوانده مى‏شود كه در سال 1295ﻫ..ق توسط حاج متعمدالدوله فرهاد ميرزا ساخته شده است و در آن نيز محرابى بنا شده كه هم اينك تخريب شده است. در وسط محراب سنگى مثلث شكل قرار داشته كه در بالاى آن كلمه «الله» به خط كوفى چندين مرتبه نگاشته شده و اطراف آن را تصاوير گل و بته فرا گرفته و بر ناحيه پايينى آن كه به شكل مربع ـ مستطيل است، سوره توحيد با خط كوفى نگاشته شده است. در كنار محراب قطعه سنگى است كه با خط ثلث بر روى آن آيات قرآنى نگاشته شده است.در پايان طاق، غارى كوچك قرار دارد كه داراى درگاهى سنگى است و پيش از اين عبادتگاه دراويش بوده است. هم‏اينك نيز شيرى سنگى در اين غار وجود دارد كه در دهانش فواره‏اى قرار دارد و آب از آن فوران مى‏كند. يك حوض هشت ضلعى از جنس كاشى نيز در آن وجود دارد.در بالاتر از اين طاق، غارى بزرگ وجود دارد كه در جلو آن حوضى سنگى قرار دارد كه بيش از اين به وسيله آب ركن‏آباد، پر مى‏شد. اين غار هم اينك به قهوه‏خانه سنتى تبديل شده است.در جنوبى‏ترين بخش تكيه مشرقى نيز، هم اينك تفرج‏گاهى ايجاد شده است.سازمان ميراث فرهنگى، تكيه مشرقى با شماره 916 در فهرست آثار ملى به ثبت رسیده است.

منابع: آثار عجم، فرصت‏الدوله شيرازى، انتشارات بامداد، 1362، ص 481 / اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 51 / بزرگان شيراز، رحمت‏اللّه مهراز، انتشارات انجمن آثار ملى، شيراز، 1348، ص 455 / بزرگان نامى پارس، محمدتقى مير، انتشارات دانشگاه شيراز، 1368، ج 1، ص 493 / بناهاى تاريخى و آثار هنرى جلگه شيراز، على‏نقى بهروزى، انتشارات اداره كل فرهنگ و هنر استان فارس، 1349، ص 98 / تذكره هزار مزار، ترجمه شدالازار توسط عيسى بن جنيد شيرازى، تصحيح نورانى وصال، انتشارات كتابخانه احمدى شيراز، 1364، ص 469 / راهنماى آثار تاريخى شيراز، بهمن كريمى، انتشارات اقبال، 1343، ص 12 / شيراز در گذشته و حال، حسن امداد، اتحاديه مطبوعاتى فارس، ص 191 / شيراز شهر جاويدان، على سامى، انتشارات نويد شيراز، 1363، ص 531 / شيراز و فارس، اداره سير و سياحت و اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامى فارس، شيراز، 1371، ص 23 / فارسنامه ناصرى، حاج ميرزا حسن حسينى فسايى، تصحيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، اميركبير، تهران، 1367، ج 2، ص 1440 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 141.
کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (953 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری