•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
قلعه ايزدخواست


 قلعه باستانى ايزدخواست كه به آن قلعه سرسنگ و قلعه كهنه نيز مى‏گويند، از بناهاى دوره ساسانى است كه در ضلع شرقى جاده اصفهان ـ شيراز بخش مرکزی ایزدخواست، 7 کیلومتری شمال ایزدخواست قرار دارد. اين قلعه بر روى دماغه سنگى ذوزنقه‏اى شكلى با ارتفاع زياد بنا شده است و تمام نواحى اطراف آن نيز به عمق چند متر گود شده است به گونه‏اى كه تنها راه ارتباط با اين قلعه به وسيله يك پل متحرك چوبى كه به آن تخته پل نيز مى‏گويند، امكان‏پذير است.اين پل از وسط ضلع جنوبى قلعه به وسيله تيرهاى چوبى 6 مترى و 5/2 مترى در روى آن كه به گونه‏اى متقاطع قرار گرفته، به دروازه راه پيدا مى‏كند. مصالح به كار رفته در ساختمان و ديوار قلعه از سنگ، گل رس، آهك، گچ و تيرهاى چوبى است. در بالاى ديوارها از خشت خام استفاده شده است. خشت‏هايى كه در ديوار ضلع جنوبى به كار رفته، معروف به خشت گبرى است. طول هر ضلع اين خشت‏ها 40 سانتى‏متر و ضخامت آنها 10 سانتى‏متر مى‏باشد. ديوار جديد ضلع جنوبى قلعه نيز داراى ارتفاعى در حدود 8 متر است كه با سنگ و نوعى ساروج و تيرهاى چوبى ساخته شده و هم‏چنان پابرجاست. در گوشه جنوب شرقى قلعه نيز برج مرتفعى وجود دارد كه از خشت گبرى بنا شده و ديوار سنگى ضلع جنوبى نيز جهت حفاظت از برج ساخته شده است. دروازه قلعه درون اين ديوار سنگى واقع شده است. در كنار ضلع غربى دروازه و بر روى دروازه، برج مراقبتى وجود داشته است. در شمال شرقى قلعه راهی مخفى جهت استفاده در مواقع ضرورى وجود دارد. آب آشاميدنى قلعه به وسيله هفت حلقه چاه تأمين مى‏شده كه تا 40 متر عمق داشته است. منازل مسكونى قلعه به علت فضاى كم چند طبقه ساخته شده‏اند.

درون اين قلعه آثار آتشكده‏اى از دوره ساسانى باقى مانده بود كه اندازه ضلع شمالى آن در حدود 10 متر و ضلع جنوبى 70 متر و طول آن 332 متر بوده و در سده نهم هجرى به مسجد تبديل شد.ساختمان اصلى آتشكده بر روى چهار ستون و به شكل چهارطاقى بلندى بنا شده است. ارتفاع گنبد مدور آن نيز 4 متر بوده كه در زمان صفويه طاق گنبدى را به اندازه 2 متر كوتاه‏تر كرده‏اند. تاريخ ساخت مسجد سال 803ﻫ..ق و در دوره حكومت اتابكان فارس است. از اين قلعه تا سال 1260ﻫ..ق استفاده مى‏شده و پس از آن به تدريج خالى از سكنه شده است. در كنار ضلع جنوبى قلعه خندقى به ارتفاع 4 متر و عرض 4 متر وجود دارد كه راه ارتباطى با قلعه را از بين مى‏برد. در ورودى قلعه يك لنگه‏اى و با پاشنه‏هاى آهنى و از جنس چوب چنار است كه عرض آن 5/1 متر، طول آن 3 متر و پهنای آن نيز 10 سانتى‏متر مى‏باشد. در چهار طرف چهارچوب دروازه نيز سنگى قرار گرفته است. بر فراز در ورودى حفره‏اى دايره‏اى شكل جهت انتقال نامه و اشیاء کوچک از درون به بيرون دروازه ايجاد شده است. پيش از مرمت بنا قلعه در ارتفاع پايين‏ترى قرار داشت. اين قلعه در تاريخ 11/6/1382 با شماره 9800 در فهرست آثار ملى به ثبت رسيده است.

منابع: اقليم پارس، سيد محمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، 150، 465 / دايرة المعارف بناهاى تاريخى ايران در دوره اسلامى، بناهاى عام‏المنفعه، كاظم ملازاده، مريم محمدى، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1379، ص 154 / سرزمين و فرهنگ مردم ايزدخواست، حسين رنجبر، محمدرضا ايزدى، ابوالقاسم (عبداللّه) امينى، انتشارات آيات، اهواز، 1373، ص 56ـ54، 58 / فارس، جهانگردى و توسعه، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، بنياد فارس‏شناسى، 1372، ص 19 / مراكز فرهنگى فارس، مركز انفورماتيك و مطالعات توسعه، سازمان برنامه و بودجه استان فارس، 1372، ج 1، ص 30 / معمارى ايران (دوره اسلامى)، به كوشش محمديوسف كيانى، جهاد دانشگاهى، تهران 1366، ج 2، ص 148.
کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (921 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری