•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
قلعه سفيد


قلعه سفيد در 6 كيلومترى شمال شرقى نوبندگان قديم و نورآباد ممسنی فعلى در مقطع كوهى كه 10×7 كيلومتر مساحت دارد، قرار گرفته است. راه صعود به قلعه از طريق چهار دروازه شترخسب (محل باراندازى شتران)، گلستان، كلاه زرى و سياه شير امكان‏پذير است. اين نام‏ها مربوط به دوره اتابكان فارس است. اين دروازه‏ها داراى درهاى استوار و نگهبان بوده‏اند. در ابتداى كوهى كه قلعه بر آن استوار است، شيب تندى وجود دارد و در ضلع غربى، شرقى، شمالى و جنوبى آن نيز جنگلى گرمسيرى قرار دارد. از دروازه گلستان تا دروازه شتر خسب آثار ديوار گچى وجود دارد كه تمام كوره‏راه‏هاى ميان راه دو دروازه را مسدود كرده است. قسمت‏هايى از اين ديوار در سال 1252ق در دوره محمد شاه قاجار تجديد بنا شده است. برخى معتقدند كه بر فراز ديوار گچى به فاصله 200 متر، ديوارى به طول 500 متر، عرض 70 متر و ارتفاع 120 سانتى‏متر از سنگ لاشه بدون ملاط جهت پشتيبانى از ديوار گچى به هنگام حملات دشمن ساخته شده است. در داخل قلعه، قنات آب، زمين‏هاى كشاورزى و ديوارهاى خشكه چين و هم چنين بقاياى بناهاى متعدد از جمله چهارطاقى‏هاى دوران اسلامى و گورستان ديده مى‏شود. براى رسيدن به قلعه سفيد چهار راه به نام سياه شير، زرين كلاه، گلستان و شتر خسب وجود داشته كه اكنون فقط مى‏توان از راه شتر خسب به اين قلعه راه يافت. ورودى اين قلعه فضايى است با طاق هلالى كه از سنگ و گچ ساخته شده است.

 عمده سفال‏هاى موجود در سطح قلعه مربوط به قرون ميانه دوران اسلامى است كه معمولاً چرخ‏ساز بوده و از پخت و ورز مناسبى برخوردار است.در اطراف اين قلعه علايم مرزبندى و سنگ‌چينى ديوارهاى باغ‏هاى انجير، زيتون و انار وجود دارد. هم‌چنين در اين قلعه سه چشمه آب شيرين جريان داشته كه يكى در بخش پايينى قلعه حدفاصل دروازه شتر خسب و گلستان جريان داشته، چشمه ديگر در مسير عبور ديوارى كه از سنگ لاشه بدون ملاط بر فراز ديوار گچى ساخته شده بوده، جريان داشته. چشمه سوم نيز بر فراز قلعه در ميان دره‏اى كوچك جريان داشته كه در ضلع جنوب شرقى آن نيز آب انبارى از سنگ و ساروج وجود دارد. برفراز كوهى كه قلعه بر آن استوار است و در ضلع شرقى و غربى آن بقاياى بناهاى ويرانى از سنگ و گچ وجود دارد. در ضلع غربى اين بناها نيز چند پايه ستون وجود دارد كه گويا محل نقاره‏خانه بوده است. در ضلع شرقى آن نيز بقاياى چند ساختمان و يك قبرستان وجود دارد. يكى از اين ساختمان‏ها مربوط به دوران صفوى و زيارتگاه حاجى رستم مى‏باشد. در ضلع جنوب شرقى آن نيز غارى معروف به زندان به وسعت 5×10 متر وجود دارد كه بخشى از آن به جهت زلزله تخريب شده است. اين زندان درى آهنين داشته كه هم اينك در امامزاده درب آهنين به كار گرفته شده است. در اين زندان برخى از حاكمان اتابكان فارس زندانى بوده‏اند. در سال 622ﻫ..ق سلجوق شاه بن سلغر شاه فرزند اتابك سعد زنگى به انتقام قتل تركان خاتون در پاى اين قلعه كشته شد. در سال 795ﻫ..ق كه اين قلعه تحت تصرف سلاطين آل‏مظفر بود، از جانب امير تيمور گورگانى مورد حمله قرار گرفت و در پى آن به تصرف آنان در آمد. در سال 995ﻫ..ق اين قلعه به تصرف القاص ميرزا برادرزاده شاه طهماسب صفوى در آمد. برخى قدمت اين قلعه را مربوط به دوران ساسانی‌ـ اسلامی دانسته و برخی نیز آن را مربوط به دوران ايلامى و پيش از آن مى‏دانند كه در دوره‏هاى بعد نيز مورد استفاده قرار گرفته است. چنان كه در نيمه دوم قرن پنجم‏ﻫ..ق مورد استفاده باطنيان بوده است. این قلعه در تاریخ 12/11/1381 با شماره 7216 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

منابع: اسناد سازمان میراث فرهنگی استان فارس / اقليم پارس، سيدمحمدتقى مصطفوى، نشر تابان، تهران، 1364، ص 134/ تاريخ و جغرافياى ممسنى، نورمحمد مجيدى کرایی، انتشارات علمى و فرهنگى تهران، 1371، ص 122 / سيماى ممسنى، محمد زارعى نورآبادى، انتشارات نهاوندى، قم، 1374، ص 154 / فارسنامه ابن بلخى، ابن بلخى، توضيح و تحشيه منصور رستگار فسايى، بنياد فارس‏شناسى، 1374، ص 108 / ممسنى در گذرگاه تاريخ، حسن حبيبى فهليانى، نويد شيراز، شيراز، 1371، ص 429 / ممسنى و بهشت گمشده، اعظم مسلمى، انتشارات شيراز، 1369، ص 172.
کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (942 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری