•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
مسجد


مسجد، پرستشگاه يا عبادتگاه مسلمانان است كه تاريخچه پيدايش آن به آغاز ظهور دين مبین اسلام باز مى‏گردد. مساجد اوليه قطعه زمينى وسيع و مربع شكل بوده‏اند كه اطراف آنها را چهار ديوار سنگى و نيين و يا خندق فرا گرفته بود و در سمت قبله، سقف كوچكى داشت كه بر ستون‏هايى از تنه نخل استوار بود.پس از آن به تدريج ساختمان بناى اوليه مسجد تغيير كرد چنان كه بناهای مسجد دربرگيرنده شبستانى بدون در شدند كه در جلوى آن حياط يا فضاى باز نيمه محصورى وجود داشت. پس از آن به بناى مسجد ايوان چهارطاقى و گنبد نيز افزوده گرديد.به تدريج با توجه به شرايط اقليمى، وضيعت جغرافيايى، فرهنگ‏ها و سنت‏هاى منطقه‏اى و نيز استفاده‏هاى مختلف از آن جهت مجالس درس و بحث و كانون تجمعات مردمى، مكانى جهت اعلان عمومى اخبار، برگزارى جلسات، مشق نظامى و رسيدگى به دعاوى، مساجد به شكل‏هاى گوناگونى بنا گرديدند.در گذشته به ويژه چهار قرن آغازين اسلام مسجد به عنوان مكانى جهت آموزش و پژوهش مورد استفاده قرار مى‏گرفت. معلمان در شبستان بر روى زمين مى‏نشستند و كلاس‏هاى درس خود را تشكيل مى‏دادند. هم‌چنين مساجد گاه محل نگاهدارى يادگارهاى قديمى نيز بوده‏اند. مساجد اوليه ايرانى داراى مناره‏هاى مربع شكل، اتاق گنبددار و ايوان، فضاى مسقف بزرگ با نماى مربع ـ مستطيل و قوس‏دار بودند كه اين اتاق گنبددار برگرفته از معمارى كاخ‏هاى دوران ساسانى و يا آتشكده‏هاى ساسانى بود.به طور كلى معمارى مساجد كه شامل مساجد جامع و مساجد معمولى مى‏شود، عبارت است از در ورودى مسجد كه معمولاً داراى ارتفاع زيادى است و توسط چند پله (بالاتر از سطح زمين) به پيشخوان و هشتى مسجد متصل مى‏شود.

 پس از عبور از هشتى، صحن مسجد كه معمولاً فضايى وسيع است، قرار گرفته كه در ميان آن حوضچه‏هايى واقع شده است. مساجد داراى شبستان يا شبستان‏هايى مى‏باشند كه معمولاً در مركز مسجد و در جانب قبله و با وسعت زياد جهت عبادت بنا شده‏اند و داراى محراب و منبر و مقصوره و بازوى چليپاى برجسته با سقف دو طرفه شيب‏دار و طاق‌نماى روى فضاى محراب مى‏باشند. برفراز برخى از شبستان‏ها گنبد وجود دارد. هم چنين مساجد داراى رواق‏هايى در اضلاع مختلف خود مى‏باشند. در گوشه و يا گوشه‏هاى حياط مسجد مناره يا مناره‏هايى جهت اعلام وقت نماز و نيز وضوخانه‏ها و آبريزگاه‏ها و سكوهايى بلند وجود دارد.معمولاً ديواره‏هاى مساجد با كتيبه‏هاى خوشنويسى شده از آيات قرآن و يا نام‏هاى خداوند، كاشى كارى، منبت‏كارى، آيينه‏كارى، مقرنس كارى، نقاشى و تذهيب مزيّن شده‏اند.در معمارى مساجد معمولاً به نماهاى داخلى مسجد بيش از نماهاى خارجى توجه مى‏شود و در اين ميان حياط نقشى اساسى در معمارى مساجد داشته است چنان كه تقريبا اندازه‏اش آن قدر بوده كه نماى كاملى از شبستان را ارايه نمايد. ايوان‏ها، طاق‏ها، شيروانى و گنبدها داراى بهترين روش‏هاى فضاسازى در مساجد مى‏باشند.مسلمانان به جهت باورهاى مذهبى خود از به كار جستن هر نوع تزيينات تصويرى در مسجد كه جنبه‏اى از بت‏پرستى به شمار مى‏آيد، خوددارى مى‏نمايند و بدين جهت نيز در مساجد بيشتر به تزيينات انتزاعى پرداخته مى‏شود.در مساجد ستون‏ها، طاق‏ها، سقف‏ها با اشكال گوناگون گل و گياهى و تزيينات هندسى و كتيبه‏اى مزيّن شده‏اند.

منابع: آشنايى با معمارى اسلامى ايران، ساختمان‏هاى شهرى و برون شهرى، محمدكريم پيرنيا، دانشگاه و علم و صنعت، تهران، 1374، ج 2، ص 37 / دايرة المعارف بناهاى تاريخى ايران در دوره اسلامى، مساجد، پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامى، 1378، ص 7 / معمارى اسلامى، رابرت هيلند براند، ترجمه ايرج اعتصام، حوزه معاونت شهرسازى و معمارى، تهران، 1379، ص 68.

کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (1005 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری