•  صفحه اصلي  •  دانشنامه  •  گالري  •  كتابخانه  •  وبلاگ  •
منو اصلی
home1.gif صفحه اصلی

contents.gif معرفي
· معرفي موسسه
· آشنايي با مدير موسسه
· وبلاگ مدير
user.gif کاربران
· لیست اعضا
· صفحه شخصی
· ارسال پيغام
· ارسال وبلاگ
docs.gif اخبار
· آرشیو اخبار
· موضوعات خبري
Untitled-2.gif كتابخانه
· معرفي كتاب
· دريافت فايل
encyclopedia.gif دانشنامه فارس
· ديباچه
· عناوين
gallery.gif گالري فارس
· عكس
· خوشنويسي
· نقاشي
favoritos.gif سعدي شناسي
· دفتر اول
· دفتر دوم
· دفتر سوم
· دفتر چهارم
· دفتر پنجم
· دفتر ششم
· دفتر هفتم
· دفتر هشتم
· دفتر نهم
· دفتر دهم
· دفتر يازدهم
· دفتر دوازدهم
· دفتر سيزدهم
· دفتر چهاردهم
· دفتر پانزدهم
· دفتر شانزدهم
· دفتر هفدهم
· دفتر هجدهم
· دفتر نوزدهم
· دفتر بیستم
· دفتر بیست و یکم
· دفتر بیست و دوم
info.gif اطلاعات
· جستجو در سایت
· آمار سایت
· نظرسنجی ها
· بهترینهای سایت
· پرسش و پاسخ
· معرفی به دوستان
· تماس با ما
web_links.gif سايت‌هاي مرتبط
· دانشگاه حافظ
· سعدي‌شناسي
· كوروش كمالي
وضعیت کاربران
در حال حاضر 0 مهمان و 0 کاربر در سایت حضور دارند .

خوش آمدید ، لطفا جهت عضویت در سایت فرم مخصوص عضویت را تکمیل نمائید .

ورود مدير
مديريت سايت
خروج مدير
مسجد قدس


 از مساجد دوران زنديه در شيراز است كه در اول خيابان بين‏الحرمين جنب حرم احمدبن موسى(ع) (شاهچراغ) واقع شده است. پلان اين مسجد به صورت مربع ساخته شده و مصالح به كار رفته در ساختمان مسجد شامل سنگ، آجر و ملاط گچ و گل مى‏باشد. سر در ورودى اين بنا كه پيش از اين بازسازى شده، به صورت آجرچينى و به شكل تقريباً ساده ساخته شده است. در سمت راست در ورودى آيه «يداللّه فوق ايديهم» و در سمت چپ ورودى آيه «انا فتحنالك فتحاً مبيناً» با خط ثلث نوشته است. پس از ورودى يك هشتى وجود دارد كه توسط يك دالان باريك به حياط مسجد راه مى‏يابد. در ضلع شمالى و جنوبى مسجد به ترتيب 7 طاق‏نما و در ضلع شرقى و غربى بنا به ترتيب 5 طاق‏نما وجود دارد. داخل حياط يك سكو به ارتفاع 50 سانتى‏متر و به شكل L در امتداد و چسبيده به ضلع شمالى و شرقى ديده مى‏شود. هم‏چنين در مركز حياط يك حوض قديمى وجود دارد.

 محراب مسجد در جبهه جنوبى قرار گرفته است. بر فراز ورودى مصلاى اصلى يك كتيبه مربوط به دوره قاجاريه وجود دارد. داخل مصلا به ترتيب 7 ستون سنگى مارپيچ وجود دارد كه از شرق به غرب امتداد داشته و در مركز ساخته شده‏اند. در چهار طرف هر ستون به سمت بالا يك طاق ضربى ساخته شده كه در نهايت تشكيل يك چهارطاقى را مى‏دهد. در محراب بنا آيه «قد نرى تقلب وجهك فى السماء فلو لينك ﻗﺒﻠﮥ ترضيها فول وجهك» نوشته شده است.در دو طرف محراب به ترتيب 6 طاق‏نماى بسته وجود دارد كه بر فراز هر كدام يك پنجره جهت نورگير و تهويه قرار گرفته است. در مصلاى شمالى و غربى نيز فضاهايى براى نمازگزاران ساخته شده است.درها و پنجره‏هاى ضلع جنوبى مسجد از چوب ساخته شده‏اند. سطح بيرونى مصلا به وسيله گچ پوشيده شده و در برخى از جاهاى مسجد اين لايه گچ در حال ريزش است. عنصر معمارى آبچك نيز در ساختمان اين بنا ديده مى‏شود. در اين مسجد از چوب به عنوان كلاف كشى جهت استحكام بنا در مسير ارتباط ستون‏ها با يكديگر استفاده شده است.

تزيينات اين مسجد دربرگيرنده مواردى است همچون: در سردر ورودى بنا از 4 كاشى گل‏دار در سمت راست و 4 كاشى گل‏دار در سمت چپ به شكل قرينه استفاده شده است. از كاشى معرق هم در سر در ورودى و هم در سقف بناى هشتى به صورت محدود و به اشكال هندسى استفاده شده است. در دو ضلع شمالى و شرقى بنا، بر روى طاق‏نماها از كاشى با طرح گل و بوته استفاده شده است. در ضلع جنوبى بنا در روى طاق‏نماها از كاشى معرق به شكل لوزى و به رنگ‏هاى زرد و فيروزه‏اى و سياه استفاده شده است. ضلع غربى بنا هيچ‏گونه تزييناتى ندارد. در محراب مسجد نيز از تزيينات كاشى استفاده شده و تاريخ سال 1350 بر روى آن نوشته شده كه احتمالاً مربوط به تعميرات بعدى بنا مى‏باشد. هم‏چنين در محراب مسجد كاشى‏هايى ديده مى‏شود كه نام پنج تن بر روى آنها نگاشته شده است.در اين بنا مختصر تعميراتى در دوره قاجار و پهلوى انجام شده است. بيشترين تعميرات شامل تعويض كف حياط به موزاييك، سفيد كارى مصلاى شمالى، آجرچينى در سر در و كاشى كارى در محراب بنا مى‏باشد. اين بنا در تاريخ 23/11/1380 با شماره 4727 در فهرست آثار ملى به ثبت رسيده است.

منابع: اسناد سازمان ميراث فرهنگى استان فارس / تحقيقات ميدانى.

کوروش کمالي سروستاني






[ بازگشت ]

دانشنامه آثار تاريخي

کپی رایت © توسط دانشنامه فارس - (965 مشاهده)

وب سایت دانشنامه فارس
راه اندازی شده در سال ٬۱۳۸۵ کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به موسسه دانشنامه فارس می باشد.
طراحی و راه اندازی سایت توسط محمد حسن اشک زری